Virágzik a szója, jöhetne a csapadék! - Így alakult eddig a szezon

Agrárszektor
A legfontosabb szójatermőkörzetekben elégedettek a termelők a táblák állapotával. A Nébih riasztásai ellenére eddig sem a kártevőkkel, sem a kórokozókkal nem volt leküzdhetetlen problémájuk. Az állományok fejlettsége többnyire jó, bár az eltérő vetésidők és csapadékmennyiségek meglátszanak rajtuk. Borsod megye talajai a legszárazabbak idén, ami itt gyenge terméskilátásokat vetít előre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A februári és márciusi aszályt áprilisban az átlagostól egy kicsivel melegebb és egy kicsivel szárazabb időjárás követte, ami a vízhiányt csökkentette a talajokban - különösen a szója legnagyobb termőkörzetében, Baranya megyében. A legnagyobb havi csapadékösszeget, 97,6 mm-t ebben a megyében mérte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Borsod megyei termőkörzet azonban továbbra is száraz maradt.

A május azonban szokatlanul nagy hideggel és esőkkel indult. A Dunántúlon 150 mm-nél is több, az Alföld nagy részén 100 és 150 mm közötti mennyiségben hullott csapadék. Országos átlagban az 1981-2010-es átlag 213%-a esett le. Ezzel a 2019-es lett a 3. legcsapadékosabb május 1901 óta, mindössze 2 mm-rel elmaradva a rekorder 1939-estől. Ismét a Borsod megyei régió részesült a legkevesebb égi áldásból. A május középhőmérséklete 2,5°C-kal maradt el az 1981-2010-es átlagtól. Ezzel az idei lett 1901 óta a 11. leghidegebb május.

Áprilisban alkalmasabb volt a földek állapota a szója elvetésére, mint később, de ezt akkor még nem tudtuk. Májusban a sok eső miatt már kínlódás volt a munka. A csapadékos időjárás okán a gyomirtás is meghiúsult, így azok, akik örültek az áprilisi vetésnek, később bosszankodtak a gazos táblák miatt (ahogy azt a kukoricaföldeken is láttuk). A kártevőkkel és a gombákkal jó ideig nem volt gond a hideg miatt, ám a júniusban megérkező forró, esős időjárás ezeket is elhozta. Az állományok most túlnyomórészt szépek, a virágzás a legkésőbb földbe került táblákban is elkezdődött már.

Egy Baranya megyei gazdaságban most 220 hektáron tenyészik ez a növény. Itt későn, május közepén került földbe a bab.

A körülményekhez képest elégedett vagyok az állománnyal.

Mivel nem tudunk öntözni, most már megint várom az esőt. Én nem tapasztaltam nagy rovarkártételt, talán azért, mert a környékbeli gazdáknak fejlettebb az állományuk, és ott táplálkoznak a kártevők. A szomszédoktól már hallottam, hogy megkezdték a védekezést. A gyomokkal is több gondjuk volt, mint nekem. A mi szójánk még csak most kezdett el virágozni, de még simán behozhatja a lemaradását" - összegez a szigetvári termelő.

Virágzik a szója

A szója országos termőterülete idén - a korábbi vetési szándékok alapján - 56 ezer hektár körül alakul. A Nébih májusban és júniusban több növényvédelmi riasztást, sőt szükséghelyzeti engedélyeket is kiadott a kultúrára. Először a bogáncslepke (Vanessa cardui) imágóinak tömeges rajzására figyelmeztetett, mivel a kártevő hernyója képes a táblákat tarra rágni.

A kilogrammonként 200 g acetamipridet tartalmazó Mospilan 20 SC szükséghelyzeti felhasznlása e hónap végéig engedélyezett, hiszen élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 60 nap. A rovarkártevők elleni készítményt legfeljebb 37.505 hektáron lehet bevetni.

Szükséghelyzeti engedélyt kapott mindössze 7180 hektárnyi szójára az Ortus 5 SC is. A Nébih enegedélye szerint az 50 g/l fenpiroximátot tartalmazó atkaölő készítményt augusztus 31-ig lehet felhasználni (30 napos élelmezés-egészségügyi határidő).

A Polyversum biológiai gombaölő készítmény szeptember 18-ig terjedő hatállyal megkapta a szükséghelyzeti engedélyt szójában. A készítmény grammonként egymillió Pythium oligandrum"gombaevő" gombát tartalmaz, amelyet virágzás idején - azaz most - kétszer is be lehet vetni baktériumos és gombás betegségek kezelésére.

A szükséghelyzeti engedélyeket 300.000 forint leszurkolása ellenében lehet megszerezni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?