A GMO-k őshazájában is terjed a biogazdálkodás

agrarszektor.hu
Az USA-ban is terjed az organikus gazdálkodás, ezzel együtt a bioföldek még mindig csak a művelt terület alig egy százalékát teszik ki. A növekedés üteme azonban bámulatos - írja az agrarheute.com-on Olaf Zinke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén már 1,3 millió hektárt fed le az biogazdálkodásba vont szántóterület nagysága az Egyesült Államokban.  Ez az előző évhez képest 7 százalékos növekedést jelent. Ha ehhez hozzávesszük a réteket és legelőket, akkor 3,4 millió hektárt kapunk. Ez azonban még mindig csak a művelt terület kevesebb mint egy százalékát teszi ki. A teljes művelt terület ugyanis 370 millió hektárt ölel fel Amerikában - beleértve a legelőket, kaszálókat.


Az organikus gazdálkodást folytató gazdaságok száma a hivatalos nyilvántartás szerint bő 18 ezer, a tavalyi évhez képest 3 százalékkal növekedett. "Az újonnan beszállókat szerencsétlenül érintette az idei év időjárása, ami nagyon rosszul indult a szója- és kukoricatermesztők számára" - mondja Ryan Koory, a biogazdálkodók kereskedelmi plattformájának (Mercaris) gazdasági igazgatója. "Ezzel együtt ez a szegmens robosztus növekedési trendet mutat. Ha az időjárás 2020-ban szerencsésebben alakul, akkor még nagyobb mértékű bioterület-növekedésnek leszünk szemtanúi" - teszi hozzá.

Bár az amerikai agrárszektor helyzete idén eléggé bizonytalan - amiről az időjáráson túl a vámháború is tehet -, a biogazdálkodás ígéretesnek mutatkozik. Csak 2019-ben 517 új gazdaság lépett erre az útra. A szektor növekedési ütemét jellemzi, hogy 6 év leforgása alatt csaknem 60 százalékkal nőtt a biogazdaságok száma. Különösen nagy a bioüzemek aránya Kaliforniában és a keleti parton. Van, ahol már a művelt terület 11 százaléka tartozik ide (Vermont).

A termelők számának emelkedésével természetsen nő a biotermékek kibocsájtása is. 2016-ban az USDA adatai szerint már 7,6 milliárd dollár értékben forgalmaztak ilyeneket az Egyesült Államokban. Öt év alatt több mint a duplájára emelkedett a kibocsájtás, ami 2011-ben még csak 3,5 milliárd dollárt tett ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?