Ezért érdemes a gyümölcsfát okbóberben is gondozni!

agrarszektor.hu
Az utóbbi időben kevés csapadék esett, így tovább csökkent a talajok felső rétegében a nedvességtartalom. A szárazság kedvez az őszi betakarítási munkáknak, de megnehezíti a talajmunkákat és az őszi növények vetését. Növényvédelmi szempontból az időjárási körülmények miatt egyre kevesebb a tennivaló, de van feladat a jövő évi növényvédelem megalapozása érdekében, jelezte dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt napokban tovább folytatódott az időjárási frontoktól mentes kora őszi időjárás. A nappali és éjszakai hőmérsékletek kissé magasabbak voltak az ilyenkor megszokottól. A gyümölcsfák és a szőlő lombozatán már észrevehető az őszi elszíneződés, ami annak a jele, hogy a növények már készülnek a téli nyugalmi időszakra, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A lombozat elszíneződése során a zöld színanyagok (klorofil) átalakulnak más színanyaggá (xantofil), a levélben található tápanyagok a fás részekbe vándorolnak, feldúsul a sejtnedv, így a téli fagyokat könnyebben átvészelik a növények.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Hamarosan megkezdődik a lombhullás, ami ebben az időszakban már természetes folyamatnak tekinthető. Ha viszont már most is alig van a fákon levél, az elsősorban növényegészségügyi okokra vezethető vissza. Ez a rendellenes folyamat leggyakrabban a csonthéjas gyümölcsű növényeken észlelhető, ugyanis ezek a fák reagálnak leggyakrabban a lombozat idő előtti elvesztésével arra, ha kórokozók támadják meg a levelekeit.

Szüret után sok gazda elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást. Ilyen betegség a cseresznyén, meggyen, őszibarackon, kajszin, szilván a sztigminás levéllikasztó betegség, a cseresznyén, meggyen a blumeriellás levélfoltosság, szilván a levelek vörösfoltossága, kajszin a gnomóniás levélfoltosság vagy a körtefák rozsdabetegsége. Mind-mind az asszimilációs felület csökkenésével jár, a fák pedig védekezési mechanizmusuk működéseként megszabadulnak a beteg levelektől.

Szomorú, de a vadgesztenyék és a diófák is így reagálnak az idei károsítóhelyzetre. Az idei lomb lehullott, helyette pedig kényszerből friss leveleket hajtanak és a virágaik is kifakadnak. Mindez azonban a jövő évi fejlődés rovására történik, gyengíti a fák télállóságát, csökkenti a terméskilátásokat. Ezeknek a kóros jelenségeknek csak úgy lehet elejét venni, ha a fák egészségi állapota nemcsak a szüretig, hanem utána is folyamatosan figyelemmel van kísérve, és az első tünetek megjelenését azonnali cselekvés követi.

A lehullott beteg leveleket meg kell semmisíteni, valamint el kell végezni az őszi lemosó permetezést a fákon. Erre a célra elsősorban a réztartalmú készítmények a legalkalmasabbak, de lisztharmat-tünetek és a sztigminás betegség ellen a kénkészítmények is kiválóak. A rovarkártevők áttelelő tojásai, a pajzstetvek és vértetvek jelenléte esetén olajos lemosó anyagok is használhatóak, illetve gyári kombinációban mindhárom készítmény együttesen. Nincs értelme spórolni a permetlével, a bőséges használat a hatékony védekezés egyik záloga.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?