A nehéz évjárat ellenére új kukoricavilágrekord született az USA-ban

agrarszektor.hu
Öntözött és hibátlan tápanyag-szolgáltatásra képes talajon született a rekord, de a tökéletes növénytáplálásért sokat kellett tennie a virginiai rekordernek. David Hula már negyedszer állít be világcsúcsot a kukoricatermelésben a tengeri őshazájában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sikerült új világrekordot elérnie az Amerikában megrendezett országos kukoricatermesztő verseny első helyezettjének. David Hula - korábbi többszörös rekorder - hektáronként 41,44 tonnás termést takaríthatott be - írja a NAK a Progressive Farmer oldalára hivatkozva. Megjegyezzük, a tengeri őshazájában tavaly az átlagos hozam hektáronként bő 11 tonna volt, az ötéves átlag pedig 9 tonna/hektár.

A nyertes gazdálkodó Virginia államban él, ahol az évi átlaghőmérséklet 14,5 Celsius-fok (télen 3,5, míg nyáron 25), és az "öntözött termőterület" kategóriában indult. Hula 2013-ban és 2015-ben és 2017-ben is világrekordot állított fel. Mint mondja, most a tavaszi időjárás csaknem optimális volt, a csapadék mennyiségére sem volt panasz. (Az USA legfontosabb termőkörzeteiben a tavaszi áradások miatt megcsúsztak a vetéssel a gazdák - agrárszektor.hu.) A gazdálkodó a növény gondos kiszolgálásában látja a sikere titkát. Mint mondja, bőségesen táplálja, de nem eteti túl, a kiadott dózist addig emeli, amíg a növény reagál a többletre.

Hula célja az, hogy a növény a lehető leghosszabb ideig zöld maradjon, mert csak ekkor hasznosítja a tápanyagot. Mint mondja, áttörést a magas pH-értékű talaj kezelésével ért el. Ugyanis a tápanyagok, különösen a mangán, általában kevésbé elérhetők olyan talajban, amelynek pH-ja 7 feletti. "Megtanultam az egyetemen, hogy a vas, a réz, a bór, a cink és a mangán valamivel alacsonyabb pH-értéken áll a növény rendelkezésére." A dél-dakotai talajok pH-ja 7,2 és 8,4 közötti. Ezért ammónium-szulfátot használtak nitrogénforrásként a pH csökkentésére, így a pH-értéket 1-1,5 ponttal tudták lejjebb vinni. A rendszeres levélanalízis aztán visszaigazolta a mikrotápanyag-szint emelkedését a szövetmintákban.

Az öntözött földterületen Hula végül ismét rekordot ért el, no-till, strip-till, öntözött kategóriában, és a verseny legnagyobb valaha elért hozama is övé lett. Fia, Craig a második helyet szerezte meg, testvére, Johnny a harmadik helyet érdemelte ki. A verseny nyertes terményei Pioneer és DeKalb hibridek voltak. A rekordtermést hozó vetőmag a Pioneer P1197AM volt, ami ugyanabból a genetikai családból származik, mint amellyel a 2015. évi rekordot állította fel a termelő.

Címlapkép: www.dtnpf.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?