Több száz millió forintból újult meg a híres magyar gyümölcskutató

Több száz millió forintból újult meg a híres magyar gyümölcskutató

agrarszektor.hu
Mintegy 250 millió forintból újult meg a NAIK Gyümölcs-és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetének Ceglédi Kutató Állomása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója köszöntő beszédében kifejtette, hogy a fennállásának 70. évfordulóját idén ünneplő Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet történetének egyik legnagyobb beruházása zajlott az elmúlt hónapokban - írja közleményében a NAIK. A kutatóállomás épületeinek energetikai fejlesztésének köszönhetően a műemlékjellegű épület teljeskörű nyílászáró cseréjére, korszerű hőszigetelésére és fűtőberendezéseinek cseréjére is sor került. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ épületeinek teljes energetikai fejlesztésének (KEHOP-5.2.2-16-2017-00122) köszönhetően közel 3000 négyzetméteren újulhatott meg a NAIK patinás kutatóállomása.

Forrás: NAIK

Az állomáson évtizedek óta folytatott kutató és fejlesztő munka eredményeként számos új fajtával erősítette a magyar gyümölcs hazai és külföldi elismerését, többek között 14 új kajszibarack fajta, 7 új szilvafajta, 18 alanyfajta fűződik a ceglédi "szellemi műhely" kutatóinak nevéhez. Az intézet céljai között kiemelt jelentőséggel bír továbbá a vírusmentes szaporítóanyag biztonságos és hatékony előállítása, míg szaktanácsadói tevékenysége elsősorban a gyümölcstermőhelyek kiválasztására, a fajták társítására, az alanyok használatára, fagyhatások mérséklésére és a termésszabályozásra terjed ki. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?