Így permeteznek drónnal a Sauska Borászatban - Itt vannak az első tapasztalatok!

Így permeteznek drónnal a Sauska Borászatban - Itt vannak az első tapasztalatok!

agrarszektor.hu
Kedden elkezdődött a precíziós gazdálkodás témakörét körüljáró, legnagyobb hazai konferencia, a PREGA. Ebben a cikkben a sokakat érdeklő drónos permetezésre térünk ki. A Sauska Borászatban azzal kísérleteztek, hogy milyen magasságban repülve, mekkora cseppmérettel érhetik el a legjobb fedettséget. A szántón szerzett tapasztalatoktól nagyon eltérő eredményeket kaptak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Noha még mindig engedélyezési problémákkal küzd a drónos növényvédelem, egyre élénkebben foglalkoztatja a szakmát, hiszen a segítségével éjjel-nappal, nehezen megközelíthető táblarészeken és minimális emberi közreműködéssel lehetne kijuttatni a permetszert.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A keddi PREGA Gyümölcs- és Szőlőtermesztési szekciójában Török Gyula (Agrobot Kft.) és Czemiczki István (Sauska Borászat) beszélt arról, hogy milyen tapasztalatokat szereztek a témában. Az Agrobot Kft. az összes permetezésre alkalmas drónt tesztelte, végül egy uniós engedéllyel rendelkező, francia gyártó légijárművére esett a választásuk azzal a feltétellel, hogy néhány egyedi módosítást is elvégznek rajta. A cél a minél kisebb és homogénebb cseppméret elérése volt. A földi, hidraulikus gépekkel ugyanis nemcsak nagyobbak, de heterogénebbek is a cseppek, így egy részük elsodródik, míg más részük kisebb fedettséget ér el.

Török Gyula: A cseppképzés minőségére összpontosítottunk (Fotó: szerző)

Kiderült, hogy míg a földi gépekkel 200-250 literes lémennyiséggel dolgozunk, addig a drón szántón nem használ el többet, mint 8-15 litert, szőlőben pedig 20-40 liter a hatékony fedés feltétele.

A szántón 10 liter lémennyiséggel dolgozva 50 százalékos szermegtakarítást tudtunk elérni, míg szőlőben 30 literrel dolgozva 30 százalékosat"

 - jegyezte meg Török Gyula. Vagyis vízben és vegyszerben is jelentős a megtakarítás. A másik lényeges különbség a fedettségben és ebből következően a gyors hatáskifejtésben mutatkozott meg. A kukorica gyomirtása után a drónos táblarészen már az 5. napon száradni kezdett a sorközök növényzete, míg földi géppel permetezve ez csak a 12. napon következett be. A végeredmény ugyanaz volt, de sokszor nem mindegy, hogy milyen gyorsan fejti ki hatását a szer.

Czemiczki István: Meglepő magasságból is hatékony (Fotó: szerző)

A szőlőben értelemszerűen lassabban és több lével kell dolgozni ahhoz, hogy a szellősre ápolt sorokban a gép rotorjai bekeverjék a megfelelő mennyiségű hatóanyagot a levelek közé.

Gyula folyton azon aggódott, nehogy a drón túl alacsony szállva megsérüljön, én meg azért izgultam, hogy nincs-e túl magasan a gép a hatékony növényvédelemhez. Végül sok-sok tesztelést követően kiderült, hogy kicsivel a kezelendő sor mellett repülve a rotorszél 2 méteres magasságból fújja be a legjobban a vegyszert az állományba"

 - mesélte a Sauska Borászat szakembere. Megjelölve a cseppeket összehasonlító kísérleteket végeztek a földi hidraulikus és a háti motoros gépekkel is, és a drónos munkának volt a legjobb eredménye, a második helyen a földi, magajáró gépek végeztek.

Ilyen munkaminőség mellett a drón területteljesítménye szántón óránként  6 hektárnak bizonyult, míg szőlőben óánként 1-2 hektár növényvédelmét lehetett elvégezni vele. A gép munkáját egy okostelefonról lehet irányítani, a drón hazai szervizelése pedig máris megoldott - számolt be róla a Agrobot Kft. képviselője.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?