Több száz millióból építenek vetőmagüzemet Csongrád megyében

Több száz millióból építenek vetőmagüzemet Csongrád megyében

agrarszektor.hu
Vetőmagüzemi beruházást és ezzel összefüggésben 460 millió forintos tőkeemelést jelentett be kedden Szegeden a Gabonakutatóba Nagy István agrárminiszter. A Kiszomboron megvalósuló fejlesztés kapcsán időkapszulát is elhelyeztek Újszegeden, a GK kertjében. A Gabonakutató csaknem 1900 hektáron évente 8500-9000 tonna vetőmagot állít elő, ebből mintegy 5 ezer tonna kalászos, 2 ezer tonna szója, 700-800 tonna pedig hibridkukorica.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sajtóeseményen házigazdaként Wágner József, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a vetőmagüzemi beruházás mérföldkő az életükben - írja közleményében a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). A fejlesztés megerősíti Magyarországot abban, hogy ott maradjon a világ 5 legnagyobb vetőmag-exportáló országa között. Hangsúlyozta, hogy számos országban ott vannak már hibridjeikkel és úgy számolt, hogy a korszerűbb vetőmagüzemnek köszönhetően 3-4 év alatt megduplázhatja exportárbevételét a Gabonakutató.

Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a vetőmag a magyar mezőgazdaság csúcsterméke. Hangsúlyozta, minden magyar kutató büszke lehet arra, hogy ilyen komoly szereplői vagyunk a nemzetközi vetőmagpiacnak. Számos világszerte elismert fajtánk van, ám a verseny és az elvárás is folyamatosan nő. 

Vagy fejlesztünk, vagy lemaradunk

 - fogalmazott a tárcavezető. A versenyképes nemesítéshez elengedhetetlen a GK pénzügyi megerősítése, ezért 460 millió forintos tőkeemelést kap a Gabonakutató. Ez a forrása a 300 millió forintos kiszombori vetőmagüzemi beruházásnak. Gyorsabban és jobb minőségű vetőmaggal tud majd a piacra lépni a GK, hiszen bővül a vetőmagüzem és nő a raktárkapacitás is, vagyis nagyobb vásárlói réteget tud majd kiszolgálni a Gabonakutató. A fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet a cég exportja - mondta Nagy István. 

Nagy István, Wágner József, Gyuricza Csaba (Forrás: MTI/Rosta Tibor)
Ami az autóversenyzésben a Forma-1, az az agráriumban a vetőmag-előállítás 

- hangsúlyozta Gyuricza Csaba. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója is kiemelte, hogy ott vagyunk a világelitben, a TOP 5-ben, az USA, Franciaország, Hollandia és Németország mellett. Megtudtuk, a vetőmagpiacra az a jellemző, hogy mindig több az export, mint a belföldi felhasználás. A szakember beszélt a réspiacról, ahova a pillangós növényekkel lehetne betörni, és a cirokról, ami alternatív megoldást kínálhat. Magyarország célja, hogy a vetőmagpiacon megerősítse a pozícióját Közép- és Kelet-Európában, azon belül is a V4-es országokban. Persze messzebbre is tekintünk, Távol-Keletre, vagy éppen Afrikába, Nigériában két magyar fajtát is elismertek, ami nagyon jó pozíció egy 180 milliós piacon.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?