Most kell nagyon odafigyelni: egyre aktívabbak a szántóföldi növények kártevői

Most kell nagyon odafigyelni: egyre aktívabbak a szántóföldi növények kártevői

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok időjárását a kettősség jellemezte. A nappali hőmérséklet, még a borús napokon is, rendre 10 Celsius fok fölé emelkedett, ugyanakkor éjszakánként többször is fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Csapadék most alig esett, viszont a szelek szárították a talaj felszínét. A növényeket nem zavarja időjárásban tapasztalható lehűlés, folyamatosan fejlődnek, ami elsősorban a gyümölcstermő növényeken látszik, de a szántóföldi növények növekedésén is észlelhető a tavaszodás. Az éjszakai hidegebb órák ellenére több kártevő és betegség is tartósan jelen van gazdanövényein, a károsítás folyamata nem állt le, legfeljebb lelassult kissé, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az őszi árpa már átlépett a szárba indulás kezdeti stádiumán, kitapinthatók az első szárcsomók. Az állományok fejlődése több hetes előnyben vannak az ilyenkor megszokotthoz képest, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A kissé buja növekedés elősegíti az alsó, idősebb leveleken már az ősz folyamán megjelent levélfoltosságot okozó kórokozók és a gabonalisztharmat lassú, de folyamatos terjedését. A rozsdabetegségek közül a növényállományok fejlettsége és az éjszakai erős harmatképződés elsősorban a sárgarozsdának kedvez, amely nem a tipikus tünetekkel, de néhány tájegységen már jelen van. Érdemes lehet elővenni a kézi nagyítót és a mikroszkópot, a pontos fajmeghatározás érdekében.

A kalászos gabonák gyomviszonyait még elsősorban az áttelelt, T1-T2-es gyomnövények határozzák meg. Virágzik a tyúkhúr, a különböző veronikafajok és már kellőképpen megerősödött a ragadós galaj. Ahol eddig még elodázták a gyomirtást, ott itt van ennek az ideje. A napraforgó-árvakelés még nem jelent meg, de ha az időjárás tendenciája nem változik, a talajok felmelegedése ezt is lehetővé teszi majd.

Az őszi káposztarepce növekedése is töretlen, nem zavarja az éjszakai fagy, itt-ott megkezdődött a szárba indulás folyamata. A növényállományok többsége jó beállottságú, kevés a téli fagykárosodás, helyenként inkább bujának tekinthető. A repce korai kártevői közül a repce-szárormányos kisebb-nagyobb rajzásingadozásai ellenére folyamatosan jelen van: párosodnak, rakják petéiket, van, ahol már az első lárvakelés is megkezdődött, annak ellenére, hogy csak most indul be igazából a növények szárnövekedése.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?