Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Csongrád megyei Balástya településen lassan 18 éve foglalkozik baby leaf saláták, ehető virágok és bébizöldségek termesztésével a családi vállalkozásként működő, Saliverzum Kft. - tájékoztatta lapunkat Sándor Viktória, aki elmondta, azelőtt hagyományos zöldségeket termesztettek, de úgy gondolták ideje belekezdeni valami újdonságba, így szép lassan elkezdtek különleges salátákat termelni éttermek számára. A növényeket nem üvegházban, hanem fólia alatt, talajon termesztik, de szabadföldön is termelnek néhány hektáron főleg bébizöldségeket és fűszernövényeket. Növényvédő szereket és műtrágyákat nem használnak, kizárólag szerves trágyával, illetve a növényi maradványok átforgatásával pótolják a tápanyagokat a növények számára.
- emelte ki Sándor Viktória.
A cég főszezonban rengeteg salátafélével és levélzöldséggel foglalkozik, a legközismertebbek és a legnagyobb mennyiségben előállítottak a céklalevél, a mángold, a rukkola, a mizuna, a tépősaláták, a pak choi-ok, valamint a mustárok. A bébizöldségek közül a legnépszerűbbek a bébi cukkinik, a bébi répák, a bébi édeskömény és a bébi céklák. Azzal kapcsolatban, hogy összesen hány fajt termesztenek, a tulajdonos elmondta:
Az, hogy egy-egy fajtát mekkora területen termesztenek teljesen változó, általában attól függ, mekkora rá az igény, illetve önálló termékként kerül értékesítésre, vagy a cég egyik salátakeverékének alkotója. Ez alapján van, amiből majdnem 100 négyzetméteren, és van, amiből csak 20 négyzetméteren vetnek vetési periódusonként.
A Saliverzum döntően éttermeknek, illetve szállodáknak szállít, mindössze egy áruház van, ahol elérhető néhány termékük, de ott is túlnyomóan séfek és szakácsok vásárolnak, de Sándor Viktória hangsúlyozta, a cégüknek pontosan ez volt a célja, hogy a hazai vendéglátóegységeket szolgálják ki termékeikkel. Az éttermek 3 féle mixből választhatnak szinte egész évben, de a legtöbb termékük önálló fajtaként is elérhető különböző kiszerelési méretekben. Azt, hogy milyen faj kerül termesztésbe a cégnél, leginkább az igény, és a növény termeszthetősége határozza meg, az pedig, hogy milyen növényeket tartalmaz a keverék, a levélke több tulajdonságától is függ, ilyen az íz, a textúra, az alak, a szín, az előállítási költség és a "felkapottság" is. A téli időszakban heti egy alkalommal szállítanak, mivel szezonálisan termeszt a cég, márciusban azonban már visszaállnak a heti 2 szállításra, ami körülbelül karácsonyig szokott tartani. A rendelés leadás a szállítás megelőző napon van közvetlenül, így akkor szedik, készítik a növényeket, és másnap szállítják ki. Ez azt jelenti, hogy a termékek a rendelés után 24-28 órán belül az éttermekben vannak - közölte a cég tulajdonosa.
Sándor Viktória kitért arra is, hogy több különleges faj, illetve fajta is szerepel a kínálatukban, minden évben kipróbálnak valami újdonságot, akár egy új ehető virágot, egy új bébizöldség változatot, vagy egy különleges textúrájú, ízű salátát. Emellett a vágott fűszernövényeknél is folyamatosan keresik az érdekességeket, ilyen például a curry, amit nemrég kezdtek el termeszteni.
Arra is kíváncsiak voltunk, okoz-e problémát a munkaerőhiány a cégnél. A tulajdonos elmondta, a magágyak elkészítése után szinte minden munkafolyamat kézi munkaerőt igényel a növények termesztése során, így lapunk arra is kíváncsi volt, okoz-e problémát a munkaerőhiány a cégnél. Sándor Viktória kiemelte, próbálnak kedvező béreket fizetni, illetve barátságos légkört biztosítani a dolgozók számára. Ugyanakkor habár egy családi vállalkozásról van szó, de szükségük van néhány külsős emberre is.
- tette hozzá.