Már nem az időjárás a legnagyobb bizonytalansági tényező a gyümölcstermelésben

Már nem az időjárás a legnagyobb bizonytalansági tényező a gyümölcstermelésben

agrarszektor.hu
A német gyümölcstermesztők is aggódnak a munkaerőhiány miatt, megjósolhatatlan, hogy a piacnak milyen gyümölcsből mennyire lesz szüksége, azt hogyan lehet eljuttatni a fogyasztóhoz, és milyen áron veszik meg. Ehhez képest az, hogy az időjárás kiszámíthatatlan és folyamatosan változik a fogyasztók ízlése, már nem is számít kihívásnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly a nyári aszály erősen rányomta bélyegét a német gyümölcstermésre. Nemcsak a fákon, de a bokrokon termő gyümölcsök mennyisége is kevesebb lett. Kivételt képezett az eper, amelynek a 2018. évinél is jobb lett az eredménye. Bár a gazdák a 2018. évi rekordok után gyengének érezték a 2019. évet, az valójában a sokéves átlaghoz hasonló végeredményt hozott a gyümölcstermésben - számol be a német piacelemző, az AMI.

2017-ben a fagy vitte el a német almatermés nagy részét,  2018 őszén azonban itt is - akárcsak nálunk és a lengyeleknél - rekord mennyiséget szüretelhettek ebből a gyümölcsből a gazdák. A 2019. év rosszabbul sikerült, de a tárolókapcitások éppen megfeleltek az aktuális mennyiségnek, így az árak is rendeződni tudtak a boltokban.


A bogyósgyümölcsök terén óriási kínálatnövekedés fgyelhető meg. Különösen az áfonya és a málna mennyisége ugrott meg. A keresleti oldal is erős, és nem mutat szezonális változást. A vásárlók az év minden szakában igénylik a friss és mélyhűtött bogyósokat. Mivel az áfonyatermelés világszinten erősödik, elkezdődött a piaci kiszorítósdi a szereplők között, ami már 2019-ben is csökkennnő árakat hozott. Egyik akció követi a másikat, így a vásárlók fókuszában marad az áfonya és a málna. A legnagyobb mennyiségben azonban még mindig az eper érhető el a piacon. Miközben a spanyol kínálat egyre erődök ebből a gyümölcsből, a németek igyekeznek minél védettebb körülmények között előállítani az epret.  A koronajárvány idején az AMI elemzői azt tanácsolják, hogy a termelők

a sokéves trend alapján próbálják meg belőni, mi az a mennyiség, amit jelen helyzetben is biztosan felvesz a piac.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58