Tizennyolc éves gimnazista találmányát teszteli a KITE

Tizennyolc éves gimnazista találmányát teszteli a KITE

Tizennyolc éves gimnáziumi tanuló agrárinnovációs termékét teszteli saját mezőgazdasági területein a hazai agrárintegrátori piacon vezető szerepet betöltő nádudvari KITE Zrt. A középiskolás diák új digitális almamolycsapdát fejlesztett, amely preventív növényvédelmi megoldásokat tehet lehetővé. A KITE az új feromoncsapda felhasználási lehetőségét növényvédelmi előrejelzési moduljának részeként kívánja értékesíteni a termelőknek, amennyiben a további tárgyalások és a gyakorlati tesztelések megfelelő eredményeket hoznak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kiemelt tesztlehetőséget biztosít egy fiatal középiskolás tanuló agrárinnovációs termékfejlesztéséhez a KITE Zrt. Zsigó Miklós nyíregyházi gimnazista és munkatársai olyan új digitális feromonos almamolycsapdát találtak fel, amely az eddigieknél hatékonyabb szerepet játszhat a megfelelő preventív növényvédelmi beavatkozásokban.

A gimnáziumi hallgató a SMAPP névre keresztelt startup megoldást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal stratupokat támogató, NAK TechLab nevű inkubációs programjában mutatta be, amelynek első felvonása a közelmúltban fejeződött be. Ma a gyakorlati tesztelés mellett termékfejlesztők és növényvédelmi szakemberek is dolgoznak azon, hogy az új rovarcsapda működését tökéletesíteni lehessen.

A tanuló a hiánypótlónak tartott innovációs megoldást a kertjükben lévő almafa megfigyelése után kísérletezte ki. Az új kialakítású csapdákban egy kamera és egy úgynevezett mikrokontroller található, amely képes a kártevők megszámlálására. Az elkészített fotók és a keletkezett adatok online adatbázisba kerülnek, és a kapott információkat algoritmusokkal dolgozzák fel, illetve értékelik ki.

A mért adatok felhasználásával a szükséges növényvédelmi beavatkozások tervezését időben el lehet kezdeni, így a felhasznált permetezőszerek mennyisége csökkenthető lehet. A fejlesztéshez saját kezelőfelület tartozik, ahol a felhasználók az adatokat akár évekre visszamenőleg is megtekinthetik.

Az agrárinnovációs megoldásban újdonság, hogy a rovarcsapdák mobilisek, vagyis nem kell hozzájuk költségesen telepíthető, kis napenergia panel, hanem négyhetente a feromon cseréknél kell váltani akkumulátort is. Emellett az adatfeldolgozásban is más eljárásokat használnak, amelyek gyors skálázódást tesznek lehetővé.

Az új kialakítású csapdában is központi szerepet játszanak a feromonos csalogatóanyagok, amelyek minden fajnál más típusúak. A gimnáziumi tanuló ötlete alapján létrejött innovációs csapat a 2020-as szezonban az almamoly mellett a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke elleni csapda fejlesztését is célul tűzte, a következő évben pedig további kultúrák kártevői is napirendre kerülhetnek.

Az innovációban lényeges szempont, hogy pontosabb előrejelzési rendszert lehessen kialakítani és működtetni a rovarkártevők ellen, amelyeknek a megváltozott időjárási körülmények miatt évente nálunk is több nemzedéke lehet. Az újítást az is alátámaszthatja, hogy ma már nem megbízhatók teljes mértékben azok a kutatási eredmények, amelyek sok esetben több évtizeddel ezelőtt születtek.

A KITE Zrt.-vel kialakított együttműködés áprilisban indul, amelynek részeként a vállalat területeire négy almamolycsapdát helyeznek ki. A tesztelés élesben, termelési körülmények között zajlik nemzetközi módszertani előírások szerint.

Az együttműködés a kifejlesztett almamolycsapda tesztelésére, illetve a későbbiekben két további kártevő - a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke - elleni védekezés lehetőségeire terjed ki. A KITE az új csapdák felhasználását növényvédelmi előrejelzési moduljába építené be, amelyet saját precíziós gazdálkodási rendszerén belül dolgozott ki. Ha a tesztelési eredmények kedvezőek lesznek és a további tárgyalások lehetővé teszik, a nádudvari vállalat - a növényvédelmi modul részeként - az új rovarcsapda alkalmazási lehetőségét is értékesíteni kívánja majd a termelőknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?