Koronavírus: a járvány miatt átmenetileg megváltoztak a szőlőtelepítési engedélyek

Koronavírus: a járvány miatt átmenetileg megváltoztak a szőlőtelepítési engedélyek

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság 2020. április 30-i hatállyal kihirdette a szőlőtelepítésekre vonatkozó engedélyek érvényességére és a tervezett újratelepítés esetén történő kivágás tekintetében eltérő szükséghelyzeti intézkedésekről szóló (EU) 2020/601 végrehajtási rendeletet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Covid-19 járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel az 2020/61-es rendelettel az Európai Bizottság lehetővé teszi a 1308/2013 EU rendeletben előírt intézkedésektől történő eltérés alkalmazását az új szőlőültetvények telepítésére, valamint az újratelepítési engedélyekre vonatkozóan, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az előírásoktól való eltérés az alábbiak szerint lehetséges:

  • A 2020-ban lejárt, vagy lejáró új telepítési engedélyek és újratelepítési engedélyek esetében meghosszabbítják azok érvényességi idejét, így azok egységesen 2021. április 30-án járnak le.
  • A 2020-ban lejárt vagy lejáró telepítési engedélyekkel rendelkező szőlőtermelőkre nem vonatkozik a három éves érvényességi időn belül fel nem használt engedélyekre megállapított igazgatási szankció, amennyiben 2020. december 31-ig tájékoztatják az illetékes hatóságokat arról, hogy engedélyükkel nem kívánnak élni, és nem áll szándékukban engedélyük érvényességét 2021. április 30-ig meghosszabbíttatni.
  • Lehetővé válik a kivágás határidejének meghosszabbítása a szőlő tervezett újratelepítése esetén (amikor a kivágás az érintett területen legkésőbb az új szőlőtelepítés időpontjától számított negyedik év végéig megtörténik, vagyis a szőlő termőre fordulásáig párhuzamosan művelik a leváltani szánt és az új ültetvényt). Amennyiben a kivágásnak legkésőbb 2020-ban meg kell történnie, a szőlőtermelő kellően indokolt kérelmére a tagállamok legfeljebb 12 hónappal (2021. április 30-ig) meghosszabbíthatják a kivágás határidejét azokban az esetekben, amikor a koronavírus-járvány miatt a kivágást nem lehetett elvégezni. A határidő-hosszabbításban részesülő szőlőtermelő sem az újonnan telepített területen, sem a kivágásra váró területen nem jogosult zöldszüreti támogatásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06