Brutális a csapadékhiány az országban: komolyan megsínylik az aszályt a vetések

Brutális a csapadékhiány az országban: komolyan megsínylik az aszályt a vetések

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban kaptunk hideget, meleget, csak számottevő esőt nem. Időjárási szempontból igen eseménydús hét a mostani, hullámzó frontrendszerek okoznak a hőmérséklet tekintetében rendkívül változékony időt, jelentősebb csapadék azonban csak határainkon kívül esik ezekből. A csapadékhiány egyre nagyobb gondot okoz a növénytermesztésben, mind az őszi vetések, mind a tavasziak megsínylik az aszályt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt egy hétben is jócskán elmaradt a lehullott csapadék mennyisége az ilyenkor szokásostól és szükségestől - írja a met.hu. A múlt hét második felében semmi nem esett, és a hétfő óta sorozatosan érkező frontokhoz kötődően is csak eseget. A héten eddig mért csapadékmennyiség kevés helyen haladja meg az 1 mm-t. Április közepe óta csak a Balatontól nyugatra illetve a Tisza felső folyásánál hullott a sokéves átlagnak megfelelő, 40 mm körüli, illetve azt meghaladó mennyiség. Az ország túlnyomó részén ettől jelentősen, 20-40 mm-rel elmarad a lehullott eső mennyisége. Az elmúlt 90 nap tekintetében az ország északi részén 50-70 mm a hiány, míg máshol 20-50 mm hiányzik február közepe óta az átlaghoz képest. 

A tartósan száraz időt tükrözik a talajnedvesség értékek is. A felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma az ország jelentős részén nem éri el a növények számára hasznosítható vízmennyiség 30%-át sem, és a felső 50 cm-en is a kritikus 40% alatt alakul ez az érték az Alföld túlnyomó részén és a Dunántúl északi és keleti tájain. A fél méternél mélyebb rétegek vízellátottsága még az őszi-téli csapadék miatt még jónak mondható, bár ez is folyamatosan veszít nedvességtartalmából.

Szántóföldi növényeink közül az őszi árpa a kalászhányás, a búza a zászlósleveles fenológiai fázisban, míg a repce a virágzás végén jár. Fejlődésük ezen szakaszában igényelnék a legtöbb nedvességet, ezért állapotuk most az elmúlt két hét csapadékmennyiségének függvényében alakul. Ahol 10 mm-t sem érte el a csapadék mennyisége, és a talajok vízgazdálkodása is rosszabb, gyengén fejlettek az állományok, terméskiesésre lehet számítani. A napraforgó, a kukorica és a burgonya vetése befejeződött, a keléshez szintén nedvességre van szüksége a növényeknek, amit sokfelé nem vagy nem elegendő mennyiségben kaptak meg. A kukorica a jelenlegi száraz időben mélyebb gyökeret növesztve keresi a nedvességet a talajban, és ez a hosszú gyökérzet egy nyári aszályos időszak során még jól jöhet. 

A folytatásban is marad a változékony idő. A hét végig az a hullámzó frontrendszer határozza meg időjárásunkat, ami már a hét első felében is jelentős hőmérséklet különbségeket okozott hazánk északi és déli fele között. Péntek estig többfelé lehet esőre, záporokra, néhol zivatarokra számítani, melyekből átlagosan 2-5 mm közötti csapadék várható. Északon valószínű a nagyobb, délen a kisebb mennyiség. A szél elsősorban a Dunántúlon erősödik meg többfelé. Szombaton csökken a csapadékhajlam, majd vasárnap hajnalban a déli országrészben reménykedhetnek némi esőben. A hőmérséklet a következő napokban is tág határok között alakul az országban, északnyugaton 15 fok körül, míg délkeleten 25 fok fölött, a hétvégén kevéssel ez alatt alakulnak a maximumok. A jövő hét első napjaiban gomolyfelhős, napos idő mellett csak néhol alakulnak ki záporok, északon, északnyugaton is 20 fok fölé melegszik az idő.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06