Tesztelték a repcéket: ezek most a legjobb hibridek Magyarországon

Tesztelték a repcéket: ezek most a legjobb hibridek Magyarországon

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve - a kukoricát és az őszi búzát követően - már az őszi káposztarepcét is bevonta a fajta-összehasonlító kísérletek körébe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve idén első alkalommal őszi káposztarepcénél is végzett posztregisztrációs, kisparcellás fajta-összehasonlító vizsgálatokat, hogy segítse a gazdálkodókat a fajtaválasztásban - írja közös közleményében a NAK, a GOSZ és a VSZT. A kísérleteket a búzához és a kukoricához hasonlóan a NÉBIH munkatársai végzik az országos kísérleti hálózatban.

Forrás: MTI/Varga György

A kísérlet során 14 fajtatulajdonos összesen 25, 6 korai és 19 középérésű hibridjét vizsgálták. A kísérleteket hazánk 8, földrajzilag és termőhelyi adottságokban is eltérő helyszínén (Abaújszántón, Eszterágpusztán, Gyulatanyán, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Szarvason, Szombathelyen, Újfehértón) állították be. Így arra is lehetőség nyílik, hogy a termelők olyan hibridek mellett döntsenek, amelyek a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti területeken hoznak jó eredményeket.

A repcét idén rendkívül hátrányosan érintette az időjárás, az országos termésátlag közel 20, a termésmennyiség pedig több mint 10 százalékkal maradt el a tavalyitól. Emiatt a fajta-összehasonlító vizsgálatok arra is választ adhatnak, hogy mely hibridektől várhatók jó eredmények az idén tapasztalt kedvezőtlen körülmények között. A vizsgálatok eredményei elérhetők a NAK és a VSZT portálján.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?