Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A gyümölcsfák metszése rendkívül fontos, ha azt szeretnénk, hogy a gyümölcsfa elérje termőképessége maximumát, ám ne legyen túlterhelt, ugyanis az árt a növénynek. A gyümölcsfák metszése növényenként eltérő: nagyon fontos, hogy a gyümölcsfák metszése mikor történik és milyen módon kivitelezzük azt. Cikkünkben leírjuk, hogy mire kell odafigyelnünk a különböző gyümölcsfák metszése során, mi a különbség a csonthéjasok és más gyümölcsfák metszése között, illetve hogyan foglalkozzunk a legkényesebb növényekkel, a barackfélékkel.
Miért fontos a gyümölcsfák metszése?
A gyümölcsfák metszése azért fontos, mert így tudjuk a fák koronájának alakját, méretét megfelelően befolyásolni, hogy a nap egységesen érje e gyümölcsöket, azok a legjobban tudjanak fejlődni és a lehető legnagyobb legyen a gyümölcsök terméshozama. A gyümölcsfa metszése során fontos, hogy a fény behatolhasson a fa koronájában, emellett a korona méreteit is vissza kell faragnunk, hogy kezelhető méretű legyen a fa, könnyen tudjuk róla szüretelni a gyümölcsöket. A gyümölcsfák metszése számos megbetegedés elejét veheti: ha az ágak nem túl sűrűek, inkább szellősek, a gyümölcsök pedig nem érnek egymáshoz, a gombás megbetegedések sem terjednek olyan iramosan.
A gyümölcsfák metszése mikor esedékes?
1. Almatermésűek
Ide tartozik az alma, a körte, a birs és a ritkább naspolya is. E gyümölcsfák metszése februártól márciusig tart, rügyfakadásig. Lehetőleg olyan napra időzítsük a metszést, amikor nincs fagy, és a gyümölcsfák ágait nem borítja hó sem.
2. Csonthéjúak
Ebbe a kategóriába tartozik a szilva, az őszibarack, a kajszi, a cseresznye és a meggy. A csonthéjas gyümölcsfák metszése tavasszal esedékes, közvetlenül virágzás előtt, vagy virágzáskor.
3. Dió
A dió metszése nem minden esetben indokolt, ugyanis elég szellős koronája van. A dió gyümölcsfék metszése ősszel esedékes (ha kell, akkor), augusztus-szeptember során történjen.
Hogyan történik a gyümölcsfák metszése?
A gyümölcsfák metszése már az első években elkezdődik: nagyon fontos, hogy a gyümölcsfacserjék koronája jól alakuljon ki: ne csak a termőrészekre figyeljünk, hanem a főágak alakjára, elágazásaira is. A kifejlett gyümölcsfák metszése a karbantartásról szól: fontos, hogy a gyümölcsfák koronája szellős maradjon, folyamatosan ritkítsuk az ágakat, ügyeljünk, hogy a napfény elérje a korona belsejét is. Az öreg fák esetében ifjító metszést alkalmazunk, amikor viszonylag drasztikus módon eltávolítjuk az elöregedett ágakat, hogy ezáltal teret adjunk az új hajtásoknak és "megfiatalodjon" a fa koronája.
A csonthéjas gyümölcsfák metszése
A csonthéjas gyümölcsfák metszése az egyik legnagyobb odafigyelést igénylő feladat, ugyanis a csonthéjas gyümölcsök érzékenyek a moníliára, amely egy olyan gyakori betegség, gombás fertőzés, ami szinte minden fán fellelhető kisebb-nagyobb mértékben, és végső soron a termés rothadását okozza.
A csonthéjas gyümölcsfák metszése tavasszal javallott, amikor a vegetáció, virágzás még nem indult, be, de akkor is elvégezhetjük, amikor a fák már virágot bontottak. Ha a gyümölcsfák metszése túl korán történik meg, a fa érzékenyebb lesz a betegségekre, kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben, míg, ha a metszést túlságosan kitoljuk, halogatjuk, az a fa termőképességének romlását eredményezheti.
Az almatermésűek metszése
Az almatermésűek metszése kifejezetten korán történik, ám ettől függetlenül nem tehetjük meg azt fagyos időben, ugyanis azzal nagy károkat okozhatunk a fáknak friss sebeikkel. A csonthéjasok és az almatermésűek esetében is figyeljünk oda arra, hogy a gyümölcsfák metszése után kezeljük a vágott felületet valamilyen sebkezelő anyaggal, nehogy pont a metszéssel betegítsük meg a fát!
A gyümölcsfák metszése milyen eszközökkel történik?
- fiatal fáknál: mellévágó olló (metszőolló)
- idősebb fáknál: mellévágó olló + ágvágó, ágfűrész, kacorkés vagy láncfűrész
A gyümölcsfák metszése: így csináld helyesen!
1. A gyümölcsfák metszése előtt sterilizáljuk a metszőollót alkohollal, nehogy betegséget vigyünk át egyik fáról a másikra.
2. A gyümölcsfák metszése során tartsuk megfelelően a metszőollót: alul legyen az íves része, vágóéle pedig szorosan tapadjon a levágásra szánt ághoz.
3. Ha leszorítjuk az ágat, az íves metszőollót pedig magunk felé húzzuk, könnyebb lesz a vágás.
4. Sebkezelés: bárhol kaphatunk olyan speciális anyagokat, amelyeket kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy a gyümölcsfák metszése során okozott sebeket lezárják, így védve meg a növényt a gombáktól, baktériumoktól.
Védekezés monília ellen
Nem csak a barackon, az almatestűeken is fog a monília: mindannyiunk számára ismerős lehet a látvány, ahogy a gyümölcs felszínén létrejön a finom bevonat, amelyet a barna, egyre terjedő, gombás rothadás követ. Ezt a gyümölcsbetegséget minden gazda igyekszik száműzni kertjéből, ugyanis gyümölcsről gyümölcsre terjed, spórái pedig áttelelnek a következő évre is. A moníliás gyümölcsöket mindenképpen szedjük le és a földről is gyűjtsük be azokat. Gyakran még ősszel, a levelek lehullta után is találkozhatunk a fákon gyümölcsmúmiákkal, amiket szintén fontos eltávolítani, ne maradjanak ott tavaszra. A beteg gyümölcsöket érdemes jó mélyre elásni, vagy elégetni, hogy a monília ne terjedhessen tovább!
A gyümölcsfák metszése fiatal korban: koronaalakító metszés
A gyümölcsfák metszése a fiatal fáknál kifejezetten fontos! Ügyeljünk a törzsmagasságra, ahonnan az első oldalágakat neveljük ki, ez általában minimum 60, maximum 100 cm, ugyanis minden gyümölcsfa más magasságot igényel. A gyümölcsfa metszése változatos, több koronaforma közül is válogathatunk, ha azok igazodnak a fajta igényeihez. A legismertebb forma a sudaras ágcsoportos kialakítás, ahol egy vezérághoz igazodnak a főágak, ezáltal állítjuk be az évek során a fa szintjeit, az ágak irányát. Ismert még a váza és a katlan koronaforma is, amit a csonthéjasok kedvelnek leginkább
Elhanyagolt gyümölcsfák metszése
Mi a teendő, ha egy igencsak elhanyagolt darabra bukkanunk? Az elhanyagolt gyümölcsfák metszése nagy szaktudást igényel, attól függően, hogy a fa mennyi idős. Ha öreg a gyümölcsfa, egy ifjító metszés nem fog ártani neki, emellett fontos a korona ritkítása, formázása is, hogy a fa kellőképpen szellős és kezelhető legyen. Keressünk régi gyümölcsmúmiákat az ágak kötött és távolítsuk el azokat, a látványosan beteg ágakat is mindenképpen metsszük le.
Gyümölcsfák metszése könyv segítségével?
Számos olyan oktató anyagot találunk, ami összefoglalja, hogyan történik a gyümölcsfák metszése, mire figyeljünk, ám az elméleti tudás sosem pótolja a gyakorlatot. Ha a gyümölcsfák metszése eddig távolállt tőlünk, de szeretnénk rendbe tenni a kertet, nem javasoljuk, hogy a legnagyobb fának essünk neki: válasszunk egy fiatal csemetét, amelynek még csak néhány ága van, igy sokkal egyszerűbben megismerkedhetünk azzal, hogyan zajlik a gyümölcsfák metszése ősszel, tavasszal!