Zajlik az egyeztetés: már csak egy lépés a drónos növényvédelem Magyarországon?

Zajlik az egyeztetés: már csak egy lépés a drónos növényvédelem Magyarországon?

A Corteva Agriscience már megkezdte az egyeztetéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal a drónok növényvédelem területén történő felhasználása és ennek lehetőségei kapcsán - mondta Borsos László, a vállalat ügyvezető igazgatója az Agrárszektor kérdésére. A szakemberrel arról is beszélgettünk, hogy hogyan tud a Corteva Agriscience reagálni a szerkivonásokra, és hogy mi jellemzi a cég 2021-es innovációit kukorica-, napraforgó- repce- és kalászos fronton.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Agrárszektor: A Corteva Agriscience 2030-ig szóló fenntarthatósági céljai között szerepel, hogy képzést fognak biztosítani 25 millió termelő számára a talaj egészségéről, a tápanyagokról és a vízgazdálkodásról, valamint a termelékenység növelésének bevált módszereiről, illetve 500 millió mezőgazdasági kistermelőt fognak támogatni a termelési hatékonyságuk és jövedelemtermelő képességük javítása, valamint a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok elterjesztése érdekében. Magyarország viszonylatában ez milyen számokat jelent?

Borsos László: Folyamatosan tartjuk a termelő kollégáknak a termékeink ismertetését és a termékek használatának optimális technikáit, valamint a használatukból származó lehetséges előnyöket, mint a gazdálkodás prifitabilitására, mint a környezetre. Éves szinten ez az Információ Magyarországon is több tizezer patnerünkhöz jut el. 2021-ben legfőképp az interneten keresztül tudjuk megtartani tréningjeinket, konferenciáinkat. Például a jelenleg zajló tematikus online konferencia sorozatunkra már eddig több, mint 1100-an regisztráltak.

A.: Tavaly május végén a Corteva több évre szóló globális megállapodást kötött az M2i-vel. A két vállalat első projektje feromonalapú rovarölőszerek kutatására, fejlesztésére és világszintű forgalomba hozására fog irányult. Ezzel kapcsolatban van-e már valami eredmény?

B.L.: Igen, Magyarországon is megindultak a fejlesztési kísérletek.

A.: Szeptemberben megnyílt a Corteva szegedi kutatóközpontja, ahol új, ellenállóbb kukorica- és napraforgóhibrideket nemesítenek. Tervezik-e tovább bővíteni a létesítményt, és további kutatókat alkalmazni?

B.L.: Itt egy pontosítást tennék, mert az integrált kutatóközpont nyílt meg (vetőmag nemesítés + növényvédő szer kutatás fejlesztés), hiszen már előtte is kiemelkedő munka folyt itt, amit jól jellemez, hogy 2020-ban Európában az első tíz Pioneer® kukoricahibrid közül 9-et hoztak létre Magyarországon az Európai Continental Hybrid fejlesztési programban és/vagy amelynek magyarországi nemesítésű a szülővonala. A kutatóközpont fejlesztése folyamatos, munkatársaink létszáma mindíg a feladatoknak megfelelően van kialakítva. Érdemes figyelni a lehetőségeket azoknak, akik ilyen területen képzelik el a karrierjüket.

A.: Egyre nagyobb kihívásokat okoznak a gazdáknak és a növényvédő szereket fejlesztő vállalatoknak az Európai Unió által elrendelt szerkivonások. Hogy érintette ez a Cortevát, hogyan reagáltak rá?

B.L.: A Corteva természetesen mindíg követi a szabályok változásait és a termékeit azoknak megfelelően juttatja a piacra. Az utóbbi időben minden évben került termékünk kivonásra, azonban a jó hír az, hogy új termékeket is tudtunk forgalomba hozni. 2021-ben például két kalászos gyomírtó szert, egy repce gyomírtó szert és egy rovarölő szert. Bővült a Zorvec gombaölő szer család is, valamint a kertészeti kultúrákban két rovarölő szerrel tudunk hozzájárulni az eredményes védekezéshez.

A.: Melyek a Corteva legújabb fejlesztésű növényvédelmi termékei?

B.L.: Az előbb felsorolt új termékekre jellemző, hogy új fejlesztésű hatóanyagot tartalmaznak, vagy olyat, mellyel a rezisztencia management-ben tudunk előbbere lépni. Dózisaik alacsonyak, a formulációik pedig szintén a legújabbak közé tartoznak.

Borsos László (Fotó: Stiller Ákos/Agrárszektor)

A.: Mit kell ezekről tudni?

B.L.: A Quelex a kalászos kultúrák tavaszi gyomirtására engedélyezett készítmény, a magról kelő kétszikű gyomfajok elleni védekezéshez. Hatóanyagai eltérő hatásmechanizmus csoportba tartoznak, amivel a tavasszal használatos, un. ALS-gátlók monotóniáját tudjuk megtörni, gátolva ezzel a rezisztencia kialakulását a gyomnövényekben. Szintén új készítményünk a Rexade, ami őszi- és tavaszi búza, rozs és tritikálé kultúrákban használható mind kétszikű, mind egyszikű (pl. nagy széltippan, vadzab) gyomnövények ellen. Ebben a készítményben három hatóanyag biztosítja a kívánt hatékonyságot, alkalmazásával még a fejlettebb gyomfajok ellen is látványos eredményt érhetünk el. A Korvetto nevű gyomirtó szerünket pedig a repcetermesztők használhatják eredményesen, biztonsággal, a tavasszal károsító gyomfajok ellen.

A.: Mi jellemzi a Corteva 2021-es kukorica, napraforó, repce és kalászos innovációit? Mit érdemes megjegyezni ezekről?

B.L.: Nem csak maguk a készítmények jelentik az idei újdonságokat, hanem a készítmények megformázási technológiái is. A két új kalászos gyomirtószerünk a jelenleg legkorszerűbbnek mondható granulátum-gyártási eljárással készült. Az új fejlesztésű GoDRI formulációnak köszönhetően ezekben a készítményekben magas hatanyag-koncentrációt tudunk elérni, így a kijuttatott dózis alacsonyan tartható. Nincs por-frakció, gyorsan oldódnak, oldódás után nem ülepednek, így megfelelő permetlé-fedettséget tudunk elérni a jó hatékonyság érdekében, mindezt alacsony dózisban a környezetünk terhelésének minimalizálásával. A vetőmagjaink korai fejlődését pedig a LumiGen csávázási technológiánkkal segítjük.

A.: Az utóbbi években egyre gyakrabban tárgyalt kérdés a dróntechnológia alkalmazása a növényvédelemben. Ezzel kapcsolatban Borsos László az Agrárszektor 2020 Konferencián azt mondta, hogy szükséges lenne egy stabil elvárási rendszer ahhoz, hogy a cégek tudják mi alapján indíthatják el egy új szer vagy módszer kikísérletezését. Van-e ezzel kapcsolatban bármiféle új információ?

B.L.: A termékeink hatékonysági vizsgálatait a drónos kijuttatással elkezdtük és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és egyeztetünk a szükséges lépésekről.

A.: 2020-ban a koronavírus-járvány minden ágazatra és szektorra kihatott. Mit tapasztalt a Corteva? A járvány okozott-e a vállalatnál bármiféle nehézséget, illetve hatással volt-e a vállalat 2021-es terveire?

B.L.: 2020-ban természetesen tapasztaltunk átmeneti kiugró korai igényeket és ezzel párhuzamosan átmeneti készlethiányokat, de ezért hangsúlyoztam, hogy átmeneti, mivel az ütemezett szállításainkkal az igények döntő többségét időben ki tudtuk szolgálni. A korai igények az idén is jelentkeztek, melyekre most is azt tudom mondani, hogy a felhasználási idő előtt a termékek most is időben elérhetőek lesznek. A kiugró csúcsok elkerülése érdekében az ütemezett kiszállításokat előbbre hoztuk, hogy a kereskedő partnereink raktáraiban legyen elérhető készlet.

(A cikkben szereplő képek az Agrárszektor/Stiller Ákos tulajdonát képzik)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?