Igazi csodanövény lapul a magyar kertekben: sokan gaznak hiszik, pedig aranyat ér

agrarszektor.hu2021. július 12. 17:15

Amit a palánták között a kertben gyomnak látunk, lehet, hogy értékes és ehető növény, amelynek hatóanyagaiért a patikában súlyos ezreket adunk ki. Szóval óvatosan azzal a kapálással, hiszen lehet, hogy egy igazi kincset semmisítünk meg pillanatok alatt. A kövér porcsinnak most kezdődik a szezonja, úgyhogy itt az ideje a begyűjtésnek, mivel számos jótékony hatással bír ez a sokszor egyszerű gaznak hitt csodanövény.

Húzkodjuk ki a földből, de a nyári hőgutában is életerősebb, mint bármi más haszonnövény. Az egyik legaromásabb és a legfűszeresebb növény, ez pedig nem más, mint a kövér porcsin - írja a HelloVidék. Pozsgás szára, szép sárga virágzata és élénkzöld levele összetéveszthetetlen, a nyárnak ebben az időszakában tele vannak vele a kertek. 

Könnyen felismerhetjük

Népies neve egyébként disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér. Csupasz, 30 cm magas, egynyári növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják. Június végén megjelenik a kövér porcsin szép, fényes leveleivel, és szinte kiirthatatlanul. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet. Lehet szárazság, lehet esős időszak, egy biztos: a porcsin szabadon burjánzik. 

Ebben a növényben van a legtöbb omega-3

Az esszenciális zsírsavak (omega-3 és alfa-linolénsav) a kövér porcsin súlyának több mint 15%-át adják. Nem tudunk annyi halat enni, amennyi ebben a vadon növő, igénytelen gaznak kinéző növényben megterem. Kiváló roboráló, levelei vasban és C-vitaminban gazdagok. E-vitamint, béta-karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Antioxidáns és immunerősítő hatású. Sőt, állítólag az öregedés folyamatát is lassítja, illetve külsőleg pakolásként, izomgörcsök oldására hatásos - mégis alig hallani róla. Konyhai felhasználásra is alkalmas, mivel ásványi sókban és B-, C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjthetjük, a közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintsük az ételre. Frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak, a nagyobb, idősebb levelekből pedig még főzelék is készíthető.

Mélyen a zsebbe kell nyúlnunk, ha nem terem a közelünkben

Ha beütjük a neten, akkor több verziót is kidob, lehet teaként is vásárolni, de jellemzőbben kapszulás formában kínálják kiváló hatóanyagát, nem kevés pénzért: 4600 forint - 10000 forintba kerül egy doboznyi porcsin-kapszula. Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember, vagyis Szabó Gyuri bácsi lánya is elárulta a lapnak, hogy ők ugyan nem árusítanak porcsinból készült teát, de gyógyhatásait sokra becsülik:

A porcsinfű teáját vese- és hólyagbántalmak, vesekőképződés esetén fogyaszthatjuk. Prosztata-megnagyobbodásra, illetve prosztatagyulladásra is ajánljuk. Vérzéscsillapító hatása miatt gyomor-, bél- és tüdővérzés esetén is alkalmazható. Bélhurutnál, valamint bélférgesség esetén is fogyasztható 

- közölték.

Tejben főzve is ajánlott a fogyasztása

A teáját vese- és hólyagbántalmakra isszák, de az 1,2% vízben nem oldódó kovasavtartalma elvész, ha nem tejben készítik el. Ugyanúgy, mintha teát főzénk, forrásban lévő tejjel kell leönteni a 2,5 dl-es edénybe tett púpozott teáskanál porcsinfüvet. Nyolc-tíz perces állás után kell leszűrni. A kovasavat a vese nehezen dolgozza fel - de nagyon jó a kőképződés ellen -, ezért túl sokáig nem szabad inni. Ez maximum két hetet jelent. Utána két hétig időt kell hagyni a vesének, hogy a benne lévő kovasavat kidolgozza magából. Napi egy reggel elfogyasztott csészénél többet ne igyunk belőle! Még jobb, ha csak minden másnap fogyasztjuk.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, betegség, gáz, kert, gyógynövény, termesztés, virágzás, megelőzés, kertészkedés, főzés, drága, gyökérzet, gyógyhatás, hajtás, tartósítás, levél, c-vitamin, szár, ásványi-anyag, gyógymód, bükki-füvesember, csodaszer, gyógytea,