Ezt jól elintézte az időjárás: átlag alatti termésekre készülhetnek a gazdák idén

Ezt jól elintézte az időjárás: átlag alatti termésekre készülhetnek a gazdák idén

agrarszektor.hu
Az aratás vége felé a múlt hét második felében már csak kevés helyen hátráltatta csapadék a munkát, és a következő napokban is folytatódik a jellemzően száraz időjárás az eddigieknél több fokkal magasabb hőmérsékletekkel. A július közepi csapadék után, ami némiképp mérsékelte az aszályt, a következő napokban tovább száradnak a talajok, pedig nyári növényeinknek most lenne legnagyobb szüksége a nedvességre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét második felében a megelőző időszakhoz képest kevesebb helyen fordult elő csapadék - írja a met.hu. Már kedden és szerdán is csak a keleti országrészben alakultak ki kisebb záporok, zivatarok. Pénteken a déli, délnyugati országrészben volt egy-két zápor, majd vasárnap hajnaltól a Kisalföldön és a Bakonyban öntözte a talajokat 10 mm-t meghaladó csapadék, viszont keletebbre már csak néhány milliméter jutott, az ország déli és keleti harmadán pedig a hétvégén semmi nem esett. Így az elmúlt öt nap csapadékösszege a Kisalföld kivételével ismét a sokéves átlag alatt alakult, ami elsősorban a július közepi nagy csapadékokból kimaradt területeken, Zalában, a Jászságban, a Kis-Sárrét térségében és a Viharsarok keleti részén jelenti az aszály fokozódását. Ezeken a területeken a talaj felszín közeli rétege is igen száraz, a 40%-t sem éri el nedvességtartalma a növények számára hasznosítható víztartalom százalékában, a felső fél méteres réteg nedvességtartalma pedig 30% alatt alakul. Az elmúlt hat napban a Kisalföld kivételével országszerte száradtak a talajok mind a felső, mind a középső talajréteg tekintetében. A kánikula a hét nagy részében nem tért vissza, péntekig a maximum hőmérsékletek országszerte 30 fok alatt alakultak, csak a hétvégén melegedett ismét pár fokkal 30 fok fölé a koradélutáni órák hőmérséklete. Éjszakánként is felfrissült a levegő, a minimumértékek 20 fok alatt, a hét közepén az ország jelentős részén 15 fok alatt alakultak.

Forrás: MTI/Kiss Dániel

A kalászosok és a repce aratása még mindig folyamatban van, de már sokfelé végeztek a betakarítással. A napraforgó és a kukorica számára, ahol nem pusztított jég vagy erősen viharos szél, ott életmentő volt a július közepi nagy mennyiségű csapadék. A napraforgó már egyre többfelé a virágzás végén jár, a kukorica virágzik. Mindkét növényre jellemző, hogy a szárazság és a hőség miatt eléggé vegyesen fejlődtek az állományok, jelentősen lemaradt, gyengén fejlett, alacsony, elöregedett táblák is láthatók. A Tiszántúlon látni derékig érő kukoricatáblákat is. A növények a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni, mai tudásunk alapján átlag alatti termésátlagokra lehet számítani.

A hétvégéig folytatódik a többnyire napos, meleg, a legtöbb helyen száraz időjárás. Szombatig csak kevés helyen, főként északon fordulhat elő zápor, zivatar. Újabb hőhullám éri el hazánkat, a hőmérséklet csúcsértéke délen 35-38 fok között, északon 32-35 fok között alakul, és az ország jelentős részén hajnalonként sem hűl 20 fok alá a hőmérséklet. Száraz lesz a levegő, a legmelegebb órákban szerdától már nagy területen 40% alatt alakul a páratartalom, légköri aszályra van kilátás. A csapadékmentes idő, a száraz levegő és a szél egyaránt a talajok további száradását idézi elő. Változás a hétvégén várható. Szombat reggelre egy hidegfront vonul át fölöttünk, melyhez kötődően a hétvégén többfelé lehet záporok, zivatarok kialakulására számítani, és a hőmérséklet is több fokkal visszaesik majd.     

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?