Veszélyben a magyar szamóca: az ágazat jövőjét kockáztatják a felelőtlen termelők

Veszélyben a magyar szamóca: az ágazat jövőjét kockáztatják a felelőtlen termelők

agrarszektor.hu
Az utóbbi években nagyon fontos gyümölcskultúrává vált hazánkban a szamóca, növekszik a jelentősége a gyümölcsfajok között. Bár örömteli, hogy ennek az egészséges bogyósgyümölcsnek hazai termelésből származó, bővülő, fajtaválasztékban is fejlődő kínálatával találkozhatnak a fogyasztók, a szaporítás terén sajnos sok a probléma. Évről évre növekszik az illegális szamócaszaporítások aránya.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a területileg illetékes kormányhivatalok tapasztalatai szerint egyre többen feledkeznek meg arról, hogy a szamóca szaporítására, szaporítóanyagainak forgalmazására is vonatkoznak egyrészt a többi gyümölcsfajra is érvényes ágazati szakmai jogszabályok (14/2017 FM rendelet a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról), másrészt a jogszerű fajtahasználatra vonatkozó rendelkezések. A többi fás gyümölcsfajhoz hasonlóan a szamóca szaporítóanyagának előállítását és forgalmazását is csak a növénytermesztési hatóság által regisztrált, engedéllyel rendelkező partnerek végezhetik. Az előállított szaporítóanyagok pedig csak a jogszabályokban előírt ellenőrzések után kerülhetnek a telepítőkhöz - írta meg a Nébih.

A jelenleg a hazai szamócaszaporításban tapasztalható anomáliák a kultúra jövőjét, fejlődési lehetőségeit veszélyeztetik. Az illegális szaporítók, de a telepítők is, nagy kockázatot vállalnak az igazolatlan származású, ellenőrizetlen termelésből származó palánták ültetésével, a nemesítői jogokat figyelmen kívül hagyó fajtahasználat pedig veszélyezteti az ültetvényekben megvalósuló fajtainnovációt. Ugyanis, ha azt látják a nemesítők, hogy fajtáik védelme nem biztosítható a jogszerű fajtahasználat révén, akkor könnyen előállhat az a helyzet, amikor termesztőink már nem fognak hozzájutni az új nemesítésű fajták szaporítóanyagához.

A fent részletezett visszaélések elkerülése érdekében a Nébih a kormányhivatalok szaporítóanyag felügyelői hálózatával együttműködve, kiemelt figyelmet fordít a szaporítóanyag-előállítás jogszerűségének betartatására. A Nébih arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetkező időszakban tételesen fogja ellenőrizni a közösségi oldalakon, egyéb internetes felületeken vagy másutt megjelenő szamócapalánta-forgalmazókat és -hirdetőket, valamint a jogszabályi előírásokat be nem tartó piaci szereplőkkel szemben hatósági eljárást indít, mely minőségvédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után, melynek mértéke engedély nélküli termesztés vagy forgalomba hozatal esetén 250 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, ahogy az a 69/2004. (XII. 26.) Korm. rendeletben (a szaporítóanyagokkal kapcsolatos minőségvédelmi bírság megállapításáról) olvasható.

A fentieken kívül a hatóság ismét és nyomatékosan a szamócapalánta-előállítók figyelmébe ajánlja az oltalmazott fajták használatáról korábban megjelent közleményüket, amelyről az Agrárszektor is beszámolt. A Nébih kiemelte azt is, hogy a fajtajogokkal rendelkező hazai és külföldi nemesítők, fajtainnovációs vállalkozások, a fajtahasználat tisztaságának helyreállítása érdekében, polgári peres eljárásban érvényesíthetik jogaikat a fajtáikat jogtalanul használókkal szemben. E perek kimenetele nem kétséges, erre Európában már sok ismert példa van. A témával kapcsolatos további kérdéseket az mgei@nebih.gov.hu email címre lehet elküldeni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?