Vallott a magyar szakértő: ezért drágultak meg valójában a növényvédő szerek

Vallott a magyar szakértő: ezért drágultak meg valójában a növényvédő szerek

A soha nem látott gabonadrágulás után az inputanyagárak is az egekbe szálltak, a növényvédő szerek árai például 8 százalékkal emelkedtek meg az előző szezonhoz képest - tájékoztatta az Agrárszektort Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketingigazgatója. Hozzátette, habár a növényvédő szerek áremelkedése messze elmarad a terményárakétól, előbbi esetén további drágulás is lehetséges a forint árfolyamának alakulása, és a hatóanyag-kivonások függvényében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A több mint egy éve tartó brutális gabonadrágulás mára szinte minden szektorba begyűrűzött valamilyen formában. Míg a növénytermesztők örülnek az áremelkedésnek, addig az állattartók, a takarmánygyártók, illetve a malomipar küzdenek a magas árakkal. Ugyanakkor nemcsak a gabonaárak nőttek meg az elmúlt időszakban, de az inputanyagok is jelentősen megdrágultak. A növényvédő szerek árai például átlagban körülbelül 8 százalékkal emelkedtek meg az előző szezonhoz képest - tudta meg az Agrárszektor Hajnal Gábortól. Elmondta, az áremelkedést több tényező okozta, ilyen a forint leértékelődése, a különböző alapanyaghiányok és egyes esetekben a szállítási nehézségek is közrejátszottak, amelyeket döntően a koronavírus-járvány okozott.

A szakember szerint a növényvédő szereket tekintve a jövőben is várható még áremelkedés attól függően, hogy hogyan alakul a forint árfolyama, illetve komoly hatással lehet az árakra az is, hogy a jelenleg zajló hatóanyag-kivonások után érkező új innovatív termékek milyen árszinten érkeznek majd a piacra. A korábbi időszakokhoz képest manapság sokkal több idő és befektetés egy új hatóanyag kifejlesztése, részben a szigorodó engedélyezési körülmények miatt, ezért arra lehet számítani, hogy az innovációk magasabb árszinten érkeznek majd, mint ahol a kivont elődtermékek voltak - hangsúlyozta Hajnal Gábor.

A növényvédőszerek áremelkedése messze elmarad a terményárak emelkedésétől ezért azt reméljük, hogy termelő partnereink javítani tudják gazdálkodásuk jövedelmezőségét az elkövetkező években. Ez lehetőséget teremt számukra termelésük intenzitásának növelésére és a hozamok maximalizálására.

A szakember a kihívásokkal kapcsolatban kiemelte, a hatóanyag-kivonások biztosan komoly fejtörést fognak okozni. Véleménye szerint nagyon fontos lesz a következő években, hogy a termelők minél előbb kipróbálják az új szereket annak érdekében, hogy úgy alakíthassák át termelési technológiáikat, hogy az átállás zökkenőmentes legyen és a hozamok tovább emelkedjenek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?