Tombol az energiaválság a kertészetekben: itt a termelők megoldása a magas árakra

Tombol az energiaválság a kertészetekben: itt a termelők megoldása a magas árakra

agrarszektor.hu
Egyre több holland paradicsom- és uborkatermesztő kénytelen abbahagyni a tevékenységét, ugyanis az elszálló áram- és gázárak mellett esélye sincs az üvegházaik üzemeltetésére. A kialakult helyzetre egy új szabadalom jelenthet megoldást, amely a diszkógömbhöz hasonlóan szétszórja a fényt és felgyorsítja, felerősíti a fotoszintézist.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Számos holland paradicsom- és uborkatermesztő a jelenlegi áram- és gázárak mellett egyszerűen képtelen tovább működtetni termesztő létesítményeit: az egy négyzetméterre eső energiaköltségek akár a 70 eurót (25,5 ezer forintot) is elérhetik, ami egy szezonban hektáronként évi 700 ezer euró (255 millió forint) költséget jelentene - ezt nyilvánvalóan senki sem tudná megfizetni. Ezért egyes holland üvegházak már el is adták hosszabb távra, alacsonyabb áron megkötött gázszerződéseiket ipari felhasználóknak, felhagytak a termesztéssel, így a zöldségpiac kínálati oldala egyre zsugorodik, az árak pedig már a német piacokon is érezhetően megemelkedtek - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az áram- és gázárak elszállása nemcsak a holland termesztőket sújtja, brit kollégáik hasonló cipőben járnak, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Erre a helyzetre jelenthet legalább részleges megoldást egy új szabadalom, mely igen apró, elemi, kolloid ezüstgolyókat alkalmaz, amik az öntözővízzel érik el a növényeket. A mikroszkopikus méretű ezüstgömböcskék megváltoztatják a bejövő fény hullámhosszát, ami azt jelenti, hogy egyidejűleg több kloroplaszt működik, vagyis a növény fotoszintézise erősebb lesz és felgyorsul. Az ezüstrészecskék hatása talán a diszkógömbhöz hasonlítható leginkább: az ezüst nanopartikulumok a leveleken és magában a növényben is különböző irányokban szórják a fényt.

Martin Heinisch professzor, a fémalapú nanotechnológiás nyomelem-műtrágyákat fejlesztő B+H Solutions GmbH egyik tudományos tanácsadója szerint a kevesebb fény (mindegy, hogy természetes vagy mesterséges) ellenére a kezelés hatására a növények növekedése felgyorsul. az ezüst-nanorészecskékből pedig egy hektárra körülbelül egy gramm ezüstnek megfelelő mennyiséget kell csak adagolni, ráadásul kifejezetten erős antibakteriális és gombaölő hatása miatt a szabadföldi alkalmazás során petrezselyem esetében el lehetett hagyni a fungicidek alkalmazását. Az üvegházi termelők pedig jelentősen csökkenthetik a pótmegvilágítás fényerejét, és ezzel rengeteg energiát takaríthatnak meg. Olyannyira, hogy a cég szerint a termesztés még a mostani magasabb energiaárak mellett is jövedelmező lesz, és a zöldségek ára ismét megfizethetővé válik a fogyasztók számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?