Ez most komoly? Ennyiért melóznak az idénymunkások a spanyol eperföldeken

Ez most komoly? Ennyiért melóznak az idénymunkások a spanyol eperföldeken

Óriási emberhiány várható spanyol kertészetekben, egy felmérés szerint a jövő évi szamócaszezonra meghirdetett állásoknak alig az egyharmadára jelentkeztek a munkavállalók. Az ágazatra rálátók szerint a munkaerőhiány mögött a mezőgazdaság többi szegmenséhez képest alacsony bérek és a vendéglátóipar potenciális dolgozókat elszívó ereje van, nem beszélve a koronavírus miatt lezárt határokról. Ez pedig azt jelentheti, hogy ha a helyzetet nem sikerül jövő tavaszig rendezni, az Európai Unió szamócatermésének 25 százalékát adó Huelva régióban durva terméskieséssel kell számolni 2022-ben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Veszélybe kerülhetett a jövő évi szamócatermés Spanyolországban. Huelva tartományban, ahol a spanyol szamóca 95%-át termesztik, a mezőgazdasági termelők érdekképviseletei által meghirdetett állásoknak csupán egyharmadára jelentkeztek november elejéig. Ez pedig súlyos következményekkel járhat a spanyol gyümölcstermeszésre, amely az Junta de Andalucía adatai alapján az Európai Unió szamócatermésének 25%-át adja - írta meg a Público spanyol internetes portál.

Az elmúlt szezonban Huelvában 6808 hektáron folyt gyümölcstermesztés, amihez sok munkás kézre van szükség, különösen március és május között. A spanyol mezőgazdasági szervezetek ezért idén még szeptemberben elindítottak egy kampányt, amely alapján lakhelytől, tartózkodási helytől függetlenül minden érdeklődő jelentkezhetett és regisztrálhatott a szakszervezetek által meghirdetett 10359 állásra a szamócaszektorban. A 15 napig tartó időszak végéig azonban mindössze 3421 érvényes jelentkezést regisztráltak az illetékes szakmai szervek, és 6938 állás maradt betöltetlen. A szakértők szerint ezt az eredményt inkább egy rendelkezésre állási előrejelzésnek, egy közvélemény-kutatásnak kell felfogni, figyelembe véve azt, hogy a munkakezdésig még négy hónap van hátra, és sok munkavállaló nem tudja, vagy nem szereti ennyire előre elkötelezni magát.

A hivatalos szerveknek azonban jó előre fel kell mérniük, hogy mennyi idénymunkásra lesz szükségük a következő szezonban a mezőgazdasági vállalkozásoknak, és ennek mekkora hányadát tudják biztosítani a helyi munkások. A fennmaradó részt ugyanis külföldi, szerződéses munkásokkal kell pótolni. A hivatalos adatok szerint 2021 januárja óta 109 ezer külföldi munkásra volt szükség a spanyol földeken. Ebből ebből 12 ezren marokkóiak voltak, 26 ezren románok és bolgárok, valamint 15 ezren érkeztek a szubszaharai térségből.

A munkaerő-kínálat és -kereslet közötti szakadék oka egyszerű: a szamóca betakarításáért rendkívül alacsony béreket kapnak a munkások. Egy hat és fél órás műszakért bruttó 49,30 eurót (18 ezer forintot), heti hat napos munkával számolva havonta pedig 1183 eurót (433 ezer forintot) fizetnek ki a munkáltatók a Huelva tartományra vonatkozó kollektív szerződésben foglaltak szerint. A szomszédos Sevilla tartományban ez a kollektív szerződés már közel 51 eurós napi bért jelent, amelyet a régió 147 ezer munkásának együttes fellépése tett lehetővé.

A nehéz körülmények, amelyek között ezt a munkát kell végezni, és a más, kevésbé kimerítő feladatvégzéssel kecsegető ágazatok még akkor is vonzóbbak, ha nem kínálnak sokkal több fizetést. A Público értesülései szerint Huelvában különösen a vendéglátóipar, a hotelek és a panziók szívnak el sok embert a mezőgazdaságtól, ráadásul ezt épp abban a kora tavaszi időszakban, amikor a szamócával sokat kellene foglalkozni.

Dél-Spanyolországban hamarosan kezdődik a fóliasátorban termesztett eper szezonja, és közel 10 ezer fő kellene az 5-6 hónapig tartó időszakra, de ennek csak a töredéke jelentkezett eddig, jelezte Maria, aki 20 éve lakik Madridban. A spanyolok ugyanis - kevés kivételtől eltekintve - nem nagyon dolgoznak mezőgazdasági betakaritó munkakörökben, ugyanis a munkanélküli segély összege nagyobb, mint az idénymunkásként megkereshető fizetés összege, állította Maria. Elmondása szerint a mezőgazdasági vállalatok hagyományosan Marokkóból szoktak toborozni női munkaerőt, és a legszívesebben családos anyákat alkalmaznak, mert ők biztosan hazatérnek a csaladjukhoz az idény végén, és nem fognak az Európai Unió területén maradni. Most azonban a koronavírus-járvány miatt a marokkói határ zárva van, így - egyelőre - nem tudnak jönni az idénymunkások az országba.

Maria érdekességként azt is megemlítette, hogy sok spanyol a jobb órabér miatt Franciaorszagba jár almát vagy szőlőt szüretelni. Ebben az évben pedig az is nehezíti a mezőgazdasági vállalkozókat hogy felemelték a minimálbér összeget, így sok esetben meg sem éri leszüretelni a termést, mert többé kerül a munkabér mint amiért el tudnák adni a zöldséget és a gyümölcsöt. Ez nemcsak Huelva tartományban okoz problémát, hanem Almeriában is, ahogy arról az Agrárszektor korábban beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kertészetekben tapasztalható munkaerőhiány nemcsak a spanyoloknál, de Magyarországon is létező probléma. Ahogy azt Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének (Makert) elnöke, az Oázis Kertészet ügyvezetője is elmondta, a szektorban az álláshelyek 10-20%-a betöltetlen, és bérfejlesztésre is szükség lenne a munkaerő megtartásához. Ez pedig óhatatlanul is a termékek árának emelkedéséhez fog vezetni.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02