Kiderült: ezek a kukoricafajták hozhatják most a legtöbbet a konyhára

Kiderült: ezek a kukoricafajták hozhatják most a legtöbbet a konyhára

agrarszektor.hu
Idén már tizenötödik alkalommal szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet. Az objektív felmérés eredményei már elérhetők a gazdálkodók számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021-ben immáron 15. alkalommal került megrendezésre a kukorica posztregisztrációs fajtakísérlete Magyarországon. A GOSZ, a VSZT és a NAK együttműködésével tizenkét fajtatulajdonos 46 hibridjét vetették el tavasszal - tudhattuk meg az érintett szervezetek közös közleményéből. A kísérletnek helyt adó 11 helyszín - Abaújszántó, Bóly, Hajdúböszörmény, Iregszemcse, Jánoshalma, Jászboldogháza, Mezőhegyes, Püski, Székkutas, Szombathely, Tordas - eltérő termőhelyi adottságai még szélesebb körű adatelemzésre adtak lehetőséget. A kísérleti helyek közül végül Abaújszántót ki kellett zárni a rendkívül magas betakarításkori víztartalom miatt, így az innen származó eredményeket nem vették bele a kiértékelésbe. A korábbi évek visszajelzései és a felmerült igények alapján az elmúlt két évben beállítottak egy bemutató sort is, ahol az érdeklődők megtekinthették a teljes fajtasort.

A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták. Ezzel a lépéssel a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban. A kiértékelést az összes helyszín adatainak beérkezését követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei végezték.

A vetéseket a tavaszi rendkívüli szárazság kissé hátráltatta, de végül a májusi csapadéknak köszönhetően a kelés egyöntetű volt. A rendkívül száraz nyári időjárás problémákat okozott a termékenyülés-szemkitelítődés időszakában, különösen a Dunántúlon. A kísérleti eredmények jól mutatják, hogy idén az országon belül jelentős különbségek voltak termésmennyiség tekintetében, mert az aszály eltérő mértékben érintette a különböző területeket.

A köztestület a kísérletben szereplő fajtasorra ajánlati fajtalistaként tekint. A vizsgálatban résztvevőkön kívül még számos kiváló fajta áll a termelők rendelkezésére

- mondta el Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke kifejtette, hogy a kísérlet eredményeit minden évben nagyon várják a gazdálkodók, hiszen az objektív adatok fontos visszajelzést adnak számukra, hogy adott fajták milyen eredményekre képesek. Ezáltal a VSZT képet kap arról is, hogy az egyre gyakoribb időjárási stresszhelyzetek és a változó klíma negatív hatásait mennyire ellensúlyozzák a hibridek. Takács Géza kiemelte: nagy öröm számunkra, hogy a nemesítők folyamatosan keresik a kihívásoknak ellenálló fajtákat, ez az idei kísérleti sorban is megjelent.

Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kísérlet szervezőire nagy felelősség hárul, hogy minden évben a gazdálkodói igényeknek megfelelve fejlesszék a kísérleteket. Ennek megfelelően a jövő évtől várhatóan öntözéses körülmények között is tesztelni fogják a hibrideket.

A kísérletek eredményeiről készült összefoglaló elérhető a NAKlap decemberi számában. A részletes eredményeket tartalmazó kiadvány a VSZT honlapjától tölthető le.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?