Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az emberi ízérzékelés talán legkülönösebb része a csípős ízek érzékelése. Az emberi nyelven ugyanis nem nagyon vannak olyan ízlelőbimbók, amelyek a csípős íz receptorait tartalmazzák - ellentétben az édessel, a sóssal, a keserűvel, a savanyúval és az "ötödik alapízzel", az umamival. A csípős érzést ugyanis a nyálkahártyák hőérzékelő receptorainak ingerlése váltja ki. Ha az emberi szervezet egy ételt túlságosan fűszeresnek talál, akkor annak megfelelő figyelmeztetést küld, ez az, amit a köznyelv csípősnek nevez.
A paprika csípős ízéért egy kapszaicin nevű anyag felelős, amelynek mérésére a múlt század elején, egészen pontosan 1912-ben egy amerikai kémikus, Wilbur Scoville kidolgozott egy módszert. És ahogy ez a tudományos világban lenni szokott, a paprika csípősségét meghatározó skála azóta Scoville-skálaként ismert. Ez alapján egy átlagos Tabasco szósz 2500-5000 ezer egységet tartalmaz, a jalapeño 2500-8000 körül egységet, a cayenne-i bors pedig 30-50 ezer egységet. A magyar csípős paprikáknál pedig 1500-2500 egységet mértek - olvasható az Origo oldalán. Ezek azonban labdába se tudnak rúgni az elmúlt néhány évtizedben nemesített csili paprikák mellett.
A Red Savina egy Habanero-fajta, amelyet eredetileg véletlenül fedeztek fel. Ez volt a legerősebb csilipaprika a világon 1994 és 2006 között, amelynek csípősségét a Scoville-skálán 350-577 ezer egység között állapították meg. Ezt taszította le a trónról 2007-ben a Bhut Jolokia (eredeti nevén bhüt jolokia), amelynek neve a közkeletű vélekedéssel ellentétben nem szellempaprikát jelent, a bhut ugyanis Bhutánra utal, ahonnan származik. A Bhut Jolokia 855 ezer és 1 millió 41 ezer Scoville egységet tartalmaz. A Trinidad moruga scorpion Trinidad és Tobago állam Moruga kerületében őshonos paprikafajta, amelyet 2012. február 13-án az Új-Mexikói Állami Egyetemen a világ legcsípősebb paprikájaként azonosítottak. Ez a csilipaprika 1,2-2 milliós erősségű a Scoville skálán. 2016-ban pedig egy dél-karolinai farmer, Ed Currie hozta létre azt a Carolina Reaper névre keresztelt paprikát, amely hivatalosan az egész világon is a legerősebbnek számít, mivel egy-egy jól sikerült példányában akár 2,2 milliós Scoville egységet mértek. A California Reaper csípőssége a hivatalos adatok szerint 1,57 és 2,2 millió egység között mozog.
A legutoljára nemesített csilipaprikát ugyancsak Ed Currie alkotta meg, és egyelőre csak Pepper X néven ismert. A mérések szerint 3,18 millió Scoville egységet tartalmaz, amivel jelenleg a világ legerősebb paprikájának számít. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezt a Guinness World Records 2019-ben még nem erősítette meg.
(Címlapkép forrása: Chilihead77.de)