Az egekbe lökte a búza, kukorica árát az orosz-ukrán háború: veszélyben az aratás?

Az egekbe lökte a búza, kukorica árát az orosz-ukrán háború: veszélyben az aratás?

A búza és a kukorica árát 10-20 százalékkal drágította meg a határidős piacokon az elmúlt napokban kirobbant orosz-ukrán háború, a konfliktus történelmi csúcsokra vagy azok közelébe lökte az árakat - tájékoztatta az Agrárszektort Hollósi Dávid a Takarékbank és a Magyar Bankholding Agrár és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója. Kiemelte, arra számítanak, hogy ha aratásig nem csökken a feszültség, akkor megmaradhatnak az idei megemelkedett gabonaárak. A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a fő problémát egyelőre a logisztikai, vasúti és hajózási szállítási nehézségek adják, ugyanakkor a termelést egyelőre várhatóan kevésbé érinti a konfliktus.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egész világ agráriumára és élelmiszer-termelésére óriási, egyelőre azonban megjósolhatatlan hatással lehet az orosz-ukrán háború, Oroszország és Ukrajna ugyanis mindketten jelentős szereplők az agrár- és élelmiszeripari világpiacon. Kukoricából és napraforgóból elsősorban Ukrajna, búzából és műtrágyából főleg Oroszország, de Ukrajna is meghatározó exportáló ország. Az elmúlt öt év átlagában a két ország világszinten a búzaexport valamivel kevesebb mint harmadát, a kukoricaexport majdnem ötödét, míg a műtrágya és az olajos magvak nemzetközi kereskedelmének mintegy hetedét adta, ezért az elmúlt napok fejleményei már most jelentős hatással vannak és lesznek is a jövőben a globális agrárpiacra - tudatta az Agrárszektorral Hollósi Dávid. Hozzátette, a búza és a kukorica árát a határidős piacokon 10-20 százalékkal drágította meg a konfliktus az elmúlt napokban, történelmi csúcsokra vagy azok közelébe lökve az árakat.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
A fő problémát jelenleg a logisztikai, vasúti és hajózási szállítási nehézségek adják. Odessza az ukrán export szempontjából kulcsfontosságú, ott egyelőre teljesen leállt a kereskedelmi forgalom. A nyugati szankciók pedig (például az orosz pénzügyi rendszer kizárása a SWIFT-ből) jelentős mértékben megnehezíti, vagy ellehetetleníti a nyugati irányú közvetlen értékesítést, Kína, India vagy az arab országok közvetítésére lesz szükség

 - mondta lapunknak a szakember.

Hollósi Dávid hangsúlyozta, a termelést egyelőre várhatóan kevésbé érinti a konfliktus, hiszen a nagy mezőgazdasági üzemek egy háború idején is tudnak működni, ez így volt a kelet-ukrajnai konfliktus elmúlt éveiben is. Ugyanakkor hosszabb távon a sorkötelezettség, valamint egy esetleges üzemanyaghiány Ukrajnában a termelést, az aratást is veszélyeztetheti.

Jelenleg rengeteg a bizonytalansági tényező, de arra számítunk, hogy ha aratásig - a búza esetén június-július, a kukoricánál október - nem csökken a feszültség, akkor megmaradhatnak az idei megemelkedett gabonaárak, feltéve, hogy nem lesz nagyon kedvező időjárás, és így hozamkilátás a többi exportáló országban. Egyelőre ez utóbbira kevés az esély az Egyesült Államokban és Kanadában, illetve Dél-Amerikában, egyedül Ausztráliában van bőséges, sőt túl sok csapadék.

A szakember szerint akkor normalizálódhatnak a nemzetközi gabonaárak a mostani csúcsszintekről, ha egyrészt az energiapiacon (olaj, földgáz) nem emelkednek még tovább az árak, másrészt kiderül, hogy az orosz és az ukrán kínálat mekkora része tud ténylegesen eljutni a világpiacra. Magyarország egyébként az alapvető gabonafélékből és olajos magvakból önellátó, a hazai termelés kellő tartalékkal fedezi a felhasználást (élelmiszerre, takarmányra és ipari használatra is). A hazai árak rendre a nemzetközi tőzsdei árakat követik, így valószínűleg a globális folyamatok játszódnak majd le itthon is. A műtrágya szintén fedezhető a hazai piacról, itt azonban már hónapok óta gondot jelent a rekordmagas földgázár - hívta fel a figyelmet Hollósi Dávid.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?