agrarszektor.hu • 2022. március 25. 07:45
Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:
A Dunántúlon derült lesz az ég, az ország keleti felében viszont gomolyfelhők zavarhatják a napsütést - derül ki az Agrárszektor pénteki (2022.03.25.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2022.03.25.) napon.
Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2022.03.25.) napon.
2022.03.25. péntek: Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:
A Dunántúlon derült lesz az ég, az ország keleti felében viszont gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. Csapadék nem lesz. Az északias szelet a Tiszántúlon élénk lökések kísérik.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. Késő estére általában 5 és 11 fok közé hűl le a levegő.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem várható, de továbbra is nagy lesz a napi hőingás, így érdemes odafigyelni a réteges öltözködésre!
A következő napon várható időjárás
2022.03.26. szombat: Az ország nagy részén napos idő várható kevés gomolyfelhővel, de a keleti, északkeleti megyékben több gomolyfelhőre, a délutáni óráktól fátyolfelhőkre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Néhol időnként megélénkül a nyugati, északnyugati szél. A hőmérséklet hajnalban többnyire -3 és +5 fok között alakul, de a fagyzugos tájakon hidegebb, vízpartokon, illetve a magasabban fekvő részeken enyhébb idő is lehet. A csúcsértékek 16 és 21 fok között alakulnak.
Friss híreink:
Sokan belebuktak ebbe a bizniszbe Magyarországon: ma senki nem tart ilyen állatot
Míg a legtöbben a kiskertek makacs kártevőjeként tekintenek az éticsigára (Helix pomatia), addig az emberiség egy része gasztronómiai csemegeként tartja számon ezt a gerinctelen állatot, különösen Franciaországban, ahol jellemzően óriási a kereslet erre a különlegességre. Olyannyira, hogy számos más országból, így Magyarországról is exportálnak csigát Franciaországba, az ottani keresletet kielégítendő. Az éticsiga tenyésztése hazánkban azonban gyakorlatilag nem létezik, bár a '80-as évek végén, '90-es évek elején voltak nagy fellángolások, ezek azonban rendre csúfos bukással végződtek. Természetbeni gyűjtés még van, valamint feldolgozás is, bár az ágazat helyzete egyre kilátástalanabb.
Egyre több ilyen salátát árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja
Az Európai Unió tagállamai évente 2,3-2,4 millió tonna salátát termelnek évente, amelynek csaknem a felét Spanyolország adja. Az unión belül a spanyolok a legnagyobb exportőrök is, a legnagyobb importőr pedig Németország - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb elemzéséből. Magyarországon az utóbbi időben csökkent a salátafélék termőterülete, így a salátatermés mennyisége is, emiatt jelentősen megnőtt az import. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyarok körében egyre kevésbé népszerű a fejessaláta, inkább az egyéb salátafélék, a tépő- és a jégsaláták felé fordult az érdeklődés.
Bárki termeszthetné Magyarországon ezt a szuperélelmiszert: külföldön is imádják
Ha étkezési szokásokról, főzésről beszélünk, valószínűleg kevesebb megosztó alapanyag lehet a gombánál. Talán nincs is köztes állapot, vagy hallani sem akarunk róla, vagy előszeretettel fogyasztjuk őket. Nem egyszer találkozhattunk olyanokkal is, akik még például nem is kóstolták, de már csak a szimpla nevétől is irtóznak, pedig rendkívül értékes és sokszínű, egészséges alapanyagról van szó. Ám ennek ellenére elmondható, hogy Magyarországon évről évre növekszik a gombafogyasztás, olyannyira, hogy jelenleg a fogyasztásnövekedés sokkal intenzívebb, mint amit a termesztés követni tud. A gombák kapcsán számos kérdés felmerülhet bennünk: milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a termelőknek? Az élelmiszer-drágulás elérte a gombákat is? Valóban megérné beleilleszteni az étrendünkbe? Ezekre és számos más kérdésre is kerestük a válaszokat, és meg is találtuk!