agrarszektor.hu • 2022. április 19. 17:45
A Föld napja alkalmából az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására és a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerek szerepére hívja fel a figyelmet. Miért érdemes tájfajta gyümölcsöt, zöldséget termeszteni, miért olyan jelentősek a Föld és a fogyasztók szempontjából egyaránt és hogyan járulnak hozzá a biológiai sokszínűség megőrzéséhez? Itthon a tájfajták között egyre népszerűbbek az ÖMKi partnerségében működő bio kisgazdaság paradicsom palántái, amelyeket hamarosan, idén is bárki beszerezhet a kutatóintézet kínálatából.
A tájfajták a professzionális nemesítés előtti időkből származó, hagyományos kultúrnövények, amelyek gazdálkodó elődeink generációkon átívelő válogató, szelektáló munkája révén jöttek létre. Az évszázadok során kiválóan alkalmazkodtak a hazai "táj" adottságaihoz, és genetikai változatosságuk révén máig megőrizték kiemelkedő adaptációs képességüket - derült ki az ÖMKi közleményéből. Ezért is találhatóak közöttük olyanok, melyek ellenállóbbak a klímaváltozás okozta hatásokkal, vagy éppen bizonyos károsítókkal szemben. Nemcsak genetikájukban, de formában és ízben is rendkívül változatosak, velük egészségesebbé, zamatosabbá tehetjük étrendünket. Az ÖMKi tevékenységének köszönhetően a magyarok az elmúlt években egyre jobban megismerhették az olyan kiváló, itthon termelt tájfajtákat, mint a különleges íz- és formavilágú tájfajta paradicsomokat, vagy a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona liszteket. A kutatóintézet a Föld napja apropóján is arra biztat mindenkit, hogy ültessen és fogyasszon sokszínű és kiváló minőségű tájfajtákat, akár a konyhakertben, vagy éppen a teraszon.
- számolt be Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője a kezdeményezésről.
A szakember beszélt arról is, hogy a palánták kiskereskedelmi forgalomba kerülésével a fenntartható mezőgazdaságra, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére is szeretnék felhívni a figyelmet. Ugyanis a hazai biotermékek fogyasztásával az emberek nemcsak az egészségükért, de a környezetükért is sokat tesznek.
Hol szerezhetők be idén a tájfajta paradicsompalánták?
A vásárlók az elmúlt években néhány nap alatt több ezer palántát kapkodtak el az ÖMKi kezdeményezését támogató országos áruházláncból, ezért a szervezők idén ismét, immáron 24 ezer tőre növelték a palánta készleteket. Akik biztosra szeretnének menni, a napokban online is megrendelhetik a tájfajtákat, amelyeket május közepétől személyesen, az ÖMKi irodájában vehetnek át.
Töretlen a népszerűség
Tavaly a Fagyos Szentek után ovis gyerekek ültették el, majd nevelgették a paradicsompalántákat az országos Ovikert program keretében, megismerve a környezetbarát kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait. A kiskertész "módszerrel" a gyerekek megtapasztalták, milyen finom és egészséges a saját kertben megtermelt, frissen szedett biozöldség. Az elmúlt három évben sok ezer kiskertben nevelték, majd élvezték e különleges tájfajták gyümölcsét a felnőtt hobbikertészek is. Sőt, miután az ÖMKi kutatási projektje megkapta a Highlights of Hungary mezőny előkelő helyezését, még többet lehetett hallani a tájfajta paradicsomokról, mint a hazai öko kutatás egyik büszkeségéről. Ezzel párhuzamosan természetesen rájuk talált a magyar gasztronómia, hiszen a paradicsom a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga. Farkas Richárd (Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége, Pajta Bisztró) és Havas Dóra (Lila Füge gasztroblogger) az ízletes tájfajták nagykövetei lettek, Albrecht Tamás (MÓR24 Balatonfüred) az egyik Bib Gourmand-esélyes vidéki étterem séfje is örömmel vette fel őket a konyhakertjébe. Idén először a kertművelésben, növénytermesztésben különösen tapasztalt McMeney Mark (kert.tv) is beállt a "tájfajta rajongók" sorába, aki hamarosan beszámol majd a palánták nevelésével kapcsolatos tapasztalatairól - olvasható az ÖMKi közleményében.