agrarszektor.hu • 2022. június 15. 09:30
Az elmúlt két-három év átlagához képest 40-50 százalékos költségemelkedéssel számolnak idén a magyar meggytermelők, vagyis legalább 280-300 forintos kilónkénti árban bíznak. Habár a feldolgozói árak valamivel ez alatt vannak, a két fél elképzelései nincsenek messsze egymástól. Ugyanakkor sokat számít, hogy mekkora lesz az idei meggytermés, mert jelenleg sokkal kisebb a szokásosnál, a 18 milliméter alatti meggy ugyanis nagyon aprónak számít.
Habár a tavaszi fagyokat megúszta, nem kedvezett eddig az időjárás a magyar meggynek, az aszályos időjárás és a kevés csapadék miatt a gyümölcsméret most sokkal apróbb a szokásosnál - mondta a Világgazdaságnak az idei meggyszezont meghatározó körülményekről Apáti Ferenc, a FruitVeB - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Az elmúlt napok esőzései is csak a Dunántúlon segítettek, pedig a hazai meggytermőterület 60-70 százaléka Észak- és Északkelet-Magyarországon, valamint Bács-Kiskunban található, ide viszont alig jutott a csapadékból. A szakember elmondása szerint most az a kérdés, hogy a betakarítás előtt egy-három héttel esett csapadék tesz-e hozzá valamit a gyümölcsmérethez. A FruitVeB szakértői szerint a fán megkötődött gyümölcsök darabszáma alapján akár a 75-78 ezer tonnás meggytermés is meglehetne idén, viszont, ha a gyümölcsméreteken nem segített az eső, akkor rosszabb esetben ismét megrekedhet a 60 ezer tonnás szinten a hazai meggytermés.
Ha alacsony marad idén a termésmennyiség, akkor az is probléma lehet, hogy mennyi lesz a 18 milliméter fölötti átmérőjű, konzerv- és hűtőipari feldolgozásra alkalmas gyümölcs. Az ennél kisebb méretű meggy ugyanis nem kell a feldolgozóknak, maximum a léipar veszi meg. A konzerv- és a hűtőiparnak viszont a 18 vagy még inkább a 20 milliméteresnél nagyobb méret a megfelelő, vagyis az a termelő, akinek nagyméretű termése lesz, nagyon jó árat érhet el a piacon - közölte Apáti Ferenc.
- tájékoztatott a szakember.
Apáti Ferenc beszélt arról is, hogy 2017-ig a 20-24 ezer tonnás exportból 12 ezer tonna Németországba ment, a magyar meggykivitel azóta feleződött, és már a németekhez is csak körülbelül hétezer tonna kerül. A szakember szerint azért vesztettünk el ennyit az exportpiacunkból, mert 2018-2020 között a sok júniusi csapadék miatt minőségi problémák voltak a meggyel, laza volt a húsa, felrepedt, rossz volt a feldolgozhatósága. Kiemelte, ilyenkor az exportőr sem mer szállítani, mert fél, hogy az áru "kifolyik a ládából", mire Németországba ér, és a német konzervgyárak sem nagyon mernek venni. A német piac egyébként a FruitVeB elnöke szerint visszaszerezhető, mert habár próbálkoznak a lengyel meggyel, de semmi nem alkalmasabb konzervipari célra, mint a magyar gyümölcs, ugyanis az az állaga miatt sokkal jobban feldolgozható, mint az alapesetben puhább lengyel.