Itt van minden, amit az aszálykár bejelentéséről 2022-ben tudni kell

Itt van minden, amit az aszálykár bejelentéséről 2022-ben tudni kell

agrarszektor.hu
A 2022-es termelési év során rendkívüli károkért tehető felelőssé az ország egész területét sújtó aszály. Az Aszály veszélyhelyzet kapcsán a mezőgazdasági termelők érdekében új rendelet került elfogadásra, mely a kártérítések kifizetését, valamint a Biztosítók kárrendezését hivatott gyorsítani. A Kormányrendelet alapján a Biztosító társaságoknak az aszálykár bejelentését követő 14 napon belül kárelőleg megfizetési kötelezettsége van az Ügyfél részére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mi a kárelőleg?

A növénybiztosítási szerződés alapján előre meghatározott kártérítés legalább 50%-a.

Ki jogosult a kárelőlegre?

Az a mezőgazdasági termelő jogosult, aki rendelkezik aszálykárra kiterjedő növénybiztosítással. Valamint legkésőbb 2022. október 31-ig benyújtott kárbejelentéssel nyilatkozik arról, hogy kukorica vagy napraforgó területei üzemi szinten, növénykultúránként legalább 80%-os kárt szenvedtek el a csapadékhiány következtében. A kárbejelentés benyújtására rendelkezésre álló határidő elmulasztása jogvesztő. A kárelőleg igényléséhez a Biztosítók honlapján található formanyomtatvány használható.

Mikor zárul le a kárrendezési folyamat?

A kárelőleg megfizetését követően a Biztosító a kár végleges mértékének felmérését tovább vizsgálja. A fennálló különbözettel kapcsolatban a Biztosító és az Ügyfél egymás között kell elszámoljanak, amint a végleges összeg meghatározásra kerül.

Az előleg igényléséhez hogyan és hova szükséges a kárbejelentést benyújtani?

Az ügyintézés gyors és precíz lefolytatásához a rendelet szerint meghatározott dokumentumokat kell (Aszálykár-bejelentő lap, 2022-es egységes kérelem) kell benyújtani a Biztosító részére elektronikus úton. Az adatok pontos megadása és a kár mértékének körültekintő, üzemi szinten, növénykultúránként történő megítélése rendkívül fontos a megfelelő ügyintézéshez.

A pontos részletszabályok a biztosítási tevékenységről szóló 2014. évi LXXXVIII. törvény aszály-veszélyhelyzetben alkalmazandó eltérő szabályainak bevezetésről szóló a Kormány 291/2022. (VIII. 8.) Korm. rendelete tartalmazza - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?