Megjöttek a friss számok: már ennyibe kerül a búza és a kukorica Magyarországon

Megjöttek a friss számok: már ennyibe kerül a búza és a kukorica Magyarországon

agrarszektor.hu
Magyarországon, az egy évvel korábbihoz képest 79 százalékkal magasabb, átlagosan 137,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával szeptember második hetében. A takarmánybúzát 2021 azonos időszakához képest 77 százalékkal magasabb, 136,2 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 82 százalékkal többért, tonnánként 132,8 ezer forintért adták szeptember második hetében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Búza

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) szeptemberi előrevetítésében 784 millió tonnára becsülik a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az előre jelzett felhasználás 791 millió tonna lehet, így 269 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén. A Tallage szerint az Európai Unió legészakibb tagországaiban szeptember elején még folyamatban volt a búza betakarítása. A termés 124,1 millió tonna lehet az EU-ban, ami a 2021. évit 4 százalékkal múlhatja alul és az elmúlt 5 év átlagától is kissé elmarad. Az uniós termést ebben a szezonban főként a spanyolországi, az olaszországi, a dél-franciaországi és a magyarországi termés mérsékelte. Németországban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában a nyár eleji csapadékhiány és a magas hőmérséklet a hozamokat kevésbé érintette. Franciaország északi részén, a Benelux államokban, Írországban, Dániában, Svédországban, Finnországban és Csehországban bőséges búzatermést takarítottak be. A balti országokban a júliusi heves esőzések csökkentették a rekordtermésre vonatkozó kilátásokat. A nyugat- és észak-európai tagországokban a szokásosnál alacsonyabb a fehérjetartalom, ezzel szemben a főbb termelő tagországban jó a búza hektolitersúlya. A malmi búza mennyisége 84,1 millió tonnára emelkedhet.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 137,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával szeptember második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 79 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 136,2 ezer forint/tonnáért (+77 százalék) forgott ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza decemberi jegyzése 300–320 dollár/tonna tartományban alakult szeptember 5. és 16. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény decemberi jegyzése 319-338 euró/tonna között ingadozott.

Kukorica

Az USDA szeptemberi projekciója szerint 1173 millió tonna lehet a világ 2022/2023. gazdasági évi kukoricatermése. A felhasználást 1180 millió tonnára jelzik, a termény zárókészlete pedig 305 millió tonnára tehető. A Tallage szeptemberi tájékoztatása szerint az Európai Unióban - Ausztria, Csehország és Lengyelország kivételével - a tenyészidőszakban nagyon kevés csapadék hullott, az augusztus közepétől visszatérő esők a kukorica állapotán már nem javítottak. Franciaországban és Délkelet-Európában megkezdődött a betakarítás, az első vágások rendkívül rossz termést jeleznek. Mivel az időjárási modellek alapján a következő időszakban további eső várható, ezért lassulhat a betakarítás üteme. A jelenlegi becslések szerint a 2022. évi termés az egy évvel korábbit 24 százalékkal, az elmúlt 5 év átlagát 20 százalékkal múlhatja alul, 53 millió tonna lehet. A főbb termelő tagországok közül - Lengyelország kivételével - mindenhol alacsonyabb termést jeleznek a Tallage szakértői.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 132,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica szeptember második hetében, ami az egy évvel korábbit 82 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica novemberi jegyzése 4000 forinttal 138 ezer forint/tonnára csökkent szeptember 5. és 16. között. A termény decemberi és 2023. márciusi kurzusa egyaránt 143,5 ezer forint/tonna volt ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén 263-274 dollár/tonna között alakult a kukorica decemberi jegyzése a megfigyelt időszakban. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény novemberi tőzsdei elszámolóára 315-331 euró/tonna tartományban mozgott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?