Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2022.10.07.) napon.
2022.10.07. péntek: A kevés helyen kialakult köd, illetve rétegfelhőzet a reggeli órákban fokozatosan feloszlik. Sok napsütésre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadék nem várható. A délkeleti, keleti szelet néhol élénk lökések kísérhetik.
A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország döntő részén 21, 22 fok körül alakul. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli szervezetünket.
A következő napon várható időjárás
2022.10.08 szombat: Az éjszakai pára, köd feloszlását követően általában több órára kisüt a nap, de egyre több fátyolfelhő érkezik, amely helyenként meg is vastagszik. Estig nem lesz csapadék, estétől az északnyugati megyékben helyenként már előfordulhat záporeső, esetleg egy-egy zivatar. A déli, délkeleti szél jobbára mérsékelt marad, majd estétől megélénkül, néhol megerősödhet az északnyugatira forduló szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 23 fok között alakul.
Friss híreink:
Itt az újabb áremelés: durván drágul ez a húsféle a magyar henteseknél
Magyarországon a képzeletbeli dobogó felső fokán kétségtelenül a csirke és a sertés áll, ami a húsfogyasztásunkat illeti. Bár a vadgazdálkodás itthon is fontos, úgy tűnik, hogy a vadakat sokkal inkább csodálni szeretjük, mintsem megenni. Évente mintegy tízezer tonna hasznosítható vadhús keletkezik, viszont így is mindössze kétadagnyi vadból készült ételt eszünk meg fejenként 365 nap alatt. Nem kapható ugyan minden sarki kisboltban, de nem is kell érte hosszú-hosszú köröket futnunk, ráadásul a tápanyag-összetétele is kiváló. Az, hogy miért nem szerepel rendszeresen a családok étlapján, az az alábbi cikkünkből kiderül.
Hogyan védjük ki a természeti csapásokat? - Választ ad az Agrárszektor Konferencia
Évszázados aszály sújtotta idén a hazai mezőgazdasági területeket, amelyeken ezermilliárdos károkat szenvedtek el a termelők. A Portfolio Csoport november 30.-december 1-i kétnapos jubileumi siófoki Agrárszektor Konferenciája kiemelten foglalkozik azzal, hogy a gyorsuló ütemű klímaváltozás milyen hatást gyakorol a magyar agráriumra, a szélsőségekre hogyan készülhetnek fel a gazdálkodók, milyen lehetőségeik nyílhatnak az öntözésfejlesztésre és miként fordíthatnak nagyobb figyelmet a károkat tompító öngondoskodásra.
Nagyon visszaesett a legendás tokaji aszú forgalma: ezt isszák most leginkább a magyar vásárlók
Napjainkban egyre népszerűbb és terjed a közösségi finanszírozás Magyarországon is. Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti - tájékoztatta az Agrárszektort Takács Valéria, a Brancs közösségi finanszírozási portálon feltűnt MyWine alapítója és Takács István, borász. Hozzátették, fontos új értékesítési csatornákat keresni, amelyekkel könnyebben el lehet jutni a fogyasztókhoz. A Takács család szőlődűlőinek segítségével megvalósuló MyWine lényege pedig az, hogy habár személyesen a szőlő művelésében, szüretelésében nem kell részt vennie az „örökbefogadónak”, de rendszeresen kap tájékoztatást a munkafolyamatokról. Ugyanakkor akár dűlőtúrán is részt vehet és személyesen is megismerheti az ültetvényeket. A két szakemberrel emellett arról is beszélgettünk, milyen hangulat uralkodik jelenleg a hazai szőlész-borász ágazatban, mik a trendek a tokaj-hegyaljai borvidéken, mi a helyzet most a legendás aszúval, illetve hogyan változtak a fogyasztói szokások az utóbbi időben.