agrarszektor.hu • 2022. október 15. 17:32
A sütőtök rendkívül népszerű őszi csemege, évről évre többet fogyasztunk belőle. A területalapú támogatási adatok szerint 2021-ben Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztették ezt az őszi zöldségfélét. A japán hokkaido fajta is kapható már minden boltban és piacon itthon, ha nem is tartozik az olcsó zöldségfélékhez. Egyre többen ismerik fel az előnyeit: ez a legédesebb, ráadásul meghámozni sem kell, héjastul fogyaszthatjuk.
A sütőtök rendkívül népszerű őszi csemege, évről évre egyre többet fogyasztunk belőle. A területalapú támogatási adatok szerint 2021-ben Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztették ezt az őszi zöldségfélét. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében terem a legtöbb, 300 hektár felett van a termőterülete, de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megye sem panaszkodhat, itt is 100 hektár fölötti területen növekszik ez a zöldség. A legelterjedtebb hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök is. De a piacokon és a boltokban is egyre nagyobb teret hódít a japánból származó, formás és rendkívül édes hokkaido fajta - írja a HelloVidék.
Végre itt vannak az őszi tökfélék
A legközkedveltebb, legolcsóbb szezonális alapanyagok közé tartoznak a tökök, melyeket hagyományosan nyári és téli tökfélékre csoportosíthatunk. A téli tökök (amelyeknek a szezonja már ősszel javában beindul) akkor finomak, ha tökéletesen érettek, magjaik kemények, húsuk kifejezetten édes, rendszerint sokáig kell hőkezelni őket, hogy finom csemegét varázsolhassunk belőlük. Ezek közé a tökfélék közé tartozik az őszi tök, a japán „hokkaido” tök, az amerikai „halloween-i” tök, a boglárka tök, vagy a nálunk is elterjedt kanadai sütőtök. Ezek a tökfélék rendszerint sokáig elállnak, ősz közepétől akár a tél végéig fogyaszthatjuk őket, éppen ezért érdemes felkészülni a szezonra bőségesen tökreceptekből.
Egyre több magyar veszi a hokkaido tököt
Kerek, sötétzöld vagy narancssárga héjú tök. Ősszel érik, és nagyon édes az íze. Eredetileg New England-ből származik, onnan került át Japánba, Hokkaido szigetéről származik a neve, ott termesztették ki a ma ismert változatait. Alkalmas levesnek, pürének, sőt, leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök héja is elfogyasztható. Magas karotin- és vitamintartalma miatt kedvező az antioxidációs hatása, ezáltal fogyasztása csökkentheti a rák bizonyos fajtáinak kockázatát.
A vidéki fogyasztói piacokon 600 és 800 forint közötti kilóáron értékesítik ezt a tökfajtát. Az élelmiszerláncokban a Tesco kínálatában 699 Ft/kg, az ALDI-nál akciósan 499 Ft, a Lidl polcain pedig szintén 699 forintos kilóáron kapható a zöldség.