Mi történik itt? Egyre több gazda mondhat le erről a zöldségről Spanyolországban

agrarszektor.hu2022. október 17. 17:27

Andalúziában és Kasztília-La Mancha tartományokban a fokhagymaterület jelentős csökkenése várható. A visszaesés oka többek között a kedvezőtlen időjárás és a fennálló gazdasági környezet, arról azonban egyelőre nincsenek adatok, hogy mekkora területcsökkenésre lehet számítani. 

A spanyol Nemzeti Fokhagyma Tanács (Mesa Nacional del Ajo) előrejelzései szerint a kedvezőtlen időjárási és gazdasági környezet hatására az ideinél lényegesen kisebb területen fognak fokhagymát termeszteni - nyilatkozta a madridi Fruit Attraction kiállításon Julio Bacete, a tanács elnöke. A visszaesés mértékéről egyelőre nincsenek pontos adatok, de várható, hogy Andalúziában jelentős, Kasztília-La Mancha tartományban pedig valamivel kisebb mértékben következik be a területcsökkenés. Ennek elsődleges oka a termesztési költségek átlagosan 40%-os megemelkedése, amit egyelőre a piaci ár nem kompenzál. A további okok között szerepel a növényvédelmi lehetőségek szűkülése, és a Spanyolországot a kulcsfontosságú régiókban régóta sújtó aszály (a fokhagyma ugyan nem igényel sok vizet, de pont a kelési időszakban és a korai növekedés során szüksége van megfelelő vízellátottságra). A Mesa Nacional del Ajo delegációja Brüsszelben is tárgyalt az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőivel a kialakult helyzetről, és felhívták az illetékesek figyelmét az ágazat harmadik országokkal szembeni versenyképességének csökkenésére - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
aszály, zöldség, növényvédelem, időjárás, versenyképesség, fokhagyma, termőterület, spanyolország, vízellátottság,