Érik a gyümölcs-katasztrófa Magyarországon? Döbbenetes hírek érkeztek

Érik a gyümölcs-katasztrófa Magyarországon? Döbbenetes hírek érkeztek

Egy év alatt összesen 30-50 százalékkal drágultak meg a kertészeti szektorban a termelési költségek Magyarországon, mostanra csak a gáz-és villamosenergia ára 10-15 százalékkal emelkedett meg az ágazatban - tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az energiaárak emelkedése a leginkább a gombatermesztőket, illetve a hajtató kertészeteket érinti, a kisebb likviditással rendelkező gazdaságok közül többen akár fel is adhatják majd jelenlegi tevékenységüket. Sokkal rosszabb a helyzet a hazai gyümölcstermesztésben, ahol a szélsőséges időjárás és a munkaerőhiány miatt hosszú ideje csökken a területek nagysága itthon, és valószínűsíthető, hogy a következő 2-3 évben a gyümölcstermelők több tíz százaléka fog felhagyni a gazdálkodással - tudatta lapunkkal a szervezet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mostanra 10-15-szeresére emelkedett a gáz- és villamosenergia ára az inputanyag és a munkaerő drágulása mellett a magyarországi kertészeti szektorban, így elmondható, hogy egy év alatt 30-50 százalékos drágulás figyelhető meg a termelési költségekben - közölte az Agrárszektorral a Fruitveb. Kiemelték, hazánkban komoly előnyt jelenthet a termesztők számára, - akár a holland hajtató kertészetekkel szemben is - hogy komoly termálvizes energiaforrásokban bővelkedünk, így a termál kutakkal történő fűtés már régóta elterjedt a hajtatásos termesztésben, mondhatni, minden új üvegházi beruházás részeleme a termálvizes fűtés. A jelenlegi piaci környezetben tehát a költségek csökkentésére használható geotermikus energia még valamelyest előnyt is jelenthet, ugyanakkor teljes mértékben még ezzel sem váltható ki a termelés energiaszükséglete.

Alternatívaként említhetjük szintén kiegészítő jelleggel a napelemes villamos energiatermelést, amit sok helyen alkalmaznak már, de jelenleg a hirtelen megugró telepítési számmal felmerülő hálózati korlátok és kormányzati intézkedések megnehezítik az új telepítéseket.

Ezzel szemben a villamos energia ára 10-15-szer akkora, mint egy évvel ezelőtt, így a hajtató kertészetek próbálnak minden lehetséges módon takarékoskodni az energiával - ismertette lapunkkal a szervezet. Segíthet például a korszerű, energiatakarékos LED-es égők és rendszerek használata, de ezen túl szükséges lehet az őszi-téli hónapokban a kiegészítő világítás időtartamának csökkentése, vagy bizonyos esetekben használatának mellőzésére is. Ugyanakkor mivel az őszi-téli hónapokban szükséges az üvegházi termesztésben a megfelelő kiegészítő világítás, így a működtetési időtartamok csökkentésével a terméshozamok is csökkenhetnek - emelték ki.

Hollandiában már látható, hogy termelők úgy takarékoskodnak, hogy téli termesztésre használt üvegházaikban 80-90 %-ban leállítják a pótmegvilágítást, illetve a nem megvilágított üvegházakban 2-3 héttel később ültetnek.

Bajban vannak a gombatermesztők, de sokkal súlyosabb a helyzet a hazai gyümölcstermesztésben

Magyarországon a kertészeti szektort tekintve a gombatermesztőket sújtja a leginkább az energiaválság, náluk ugyanis a termesztőberendezések klímaszabályozása jelentős elektromos energiaigénnyel bír. Őket követi a feldolgozóipar, a hajtató kertészek, de a szabadföldi zöldségtermelők is bajban vannak, hiszen a termények nagy részét folyamatosan, hűtőházi tárolást követően értékesítik, emellett az öntözési költségeik nekik is jelentősen emelkedtek.

Elképzelhető, hogy a megnövekvő energiaárak miatt a kisebb likviditással rendelkező kertészeteknek fel kell adniuk a jelenlegi tevékenységüket, de általánosan nézve a kertészeti szektort, a hajtatásos/üvegházi termesztés hosszú távon növekedést mutathat majd. Az üvegházi termesztés jelentheti a jövőt, hatékonysági és klimatikus adaptációs tényezőket figyelembe véve. Energiahatékonyság fejlesztésével és erőforrások diverzifikálásával kell majd megerősíteni az üvegházi termesztést a jövőben, de sok múlik most azon, hogy a hajtató kertészetek, hogyan jönnek ki a télből, mennyire tudják átvészelni ezt a nehéz időszakot.

- tájékoztatott a Fruitveb. Nem ilyen "pozitív" a helyzet a gyümölcstermesztőknél, ahol a termőterületek hosszú ideje csökkenő tendenciát mutatnak, és ebben a folyamatban az energiaárak csak kis részt vesznek ki. A folyamatosan rossz évjáratok - gondolva itt a különböző időjárási károkra, mint a tavaszi fagykárok, az aszály, a gyakori jégkárok, az ezek miatt kialakult 30-50 százalékos terméskiesések, a súlyos munkaerőhiányra, ami miatt egyre gyakoribb, hogy nincs kivel elvégeztetni a munkákat, vagy nem lehet megfelelő időben betakarítani, valamint a nyomott termelői árakra - miatt mára nagyon sok gazdának elfogyott a tartaléka. Emellett pszichésen is nehéz elviselni a sorozatosan rossz éveket, így a termelési kedv is nagyon sokaknál elveszett. Mindezek miatt valószínűsíthető, hogy a következő 2-3 évben a gyümölcstermelők több tíz százaléka fel fog hagyni a gazdálkodással, és a termőfelület több tíz százaléka fog eltűnni Magyarországon.

A címlapkép illusztráció (Forrás: MTI/Balázs Attila)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?