Meglepő, ami a francia körtével történt: erre sokan nem számítottak

Meglepő, ami a francia körtével történt: erre sokan nem számítottak

agrarszektor.hu
Az Agreste legfrissebb prognózisa szerint az idei francia körtetermés volumene 143 ezer tonna körül várható, ami jóval több, mint a kétszerese a tavaly betakarított mennyiségnek. A szokásosnál korábbi szezonkezdet azonban rossz hatással van a körte árára, emiatt a keresletre is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agreste október végén adta ki a legfrissebb előrejelzését a francia körtetermést illetően. E szerint az idei évben 143 ezer tonna körüli termés várható, ami jóval több, mint a duplája, csaknem háromszorosa a tavalyi súlyosan fagykáros termésnek, és csaknem 20%-kal múlja felül az előző öt év átlagát - olvasható a FruitVeB oldalán. Az Európára becsült 20%-os növekedés a körtetermesztésben elsősorban Olaszországban következik be, ahol 2021-hez képest várhatóan megduplázódik a termésmennyiség, míg Portugáliában és Spanyolországban jelentős csökkenés várható, az előbbi országban 26%-os, az utóbbiban pedig 17%-os. De hogyan is alakultak a volumenek a legnagyobb francia körtetermesztő régiókban?

Provence-Alpes-Cote d'Azur (PACA): a legnagyobb, 2300 hektár ültetvényterületű termesztő régióban az idén várható volument 54,3 ezer tonnára teszik, ami megközelíti a potenciális termőképességet. Ez azért is nagyon fontos eredmény, mert tavaly itt volt a legsúlyosabb fagykár.

Rhone-völgye: a nyári hőhullám és az aszály miatti kalibercsökkenés ellenére is jelentős termésnövekedés várható. A nagy meleg miatt a körtét a szokásosnál 15 nappal korábban kezdték el szedni az idén ebben a régióban.

Languedoc-Roussillon: A Rhone-völgyéhez hasonlóan a növények fenofázisa a szokásosnál jóval előrébb jár. Bár itt is tapasztaltak méretcsökkenést, összességében itt is nőtt a termésmennyiség a tavalyi évhez képest.

Centre - Val de Loire: A Vilmos körte betakarítása 10 nappal korábban kezdődött, de ez volt az egyetlen olyan körzet, amelyet az idén is károsítottak a tavaszi fagyok. Ezért a tavalyinál jobb termés várható ugyan, de a régió még az idei évben sem tudja hozni teljes termőpotenciálját.

Pays de la Loire: a tavaszi bőséges virágzást követően jó kilátásokkal indult a szezon ezen a területen. Ehhez jön még az a tény is, hogy az utóbbi 5 évben ebben a régióban csaknem 20%-kal bővült a termőterület is.

A körte árára nincs jó hatással a szokásosnál korábbi szezonkezdet, mivel pont akkor került a piacokra, amikor azok még javában más nyári gyümölcsökkel voltak telítettek, így a körtét nem csak a tavalyinál, hanem az 5 éves átlagárnál is lényegesen olcsóbban lehetett értékesíteni. Franciaországban a gyümölcsfogyasztás jelenlegi trendje egyébként is az őszibarackot és a kajszibarackot favorizálja. A körte kiváló beltartalmi értékei (elsősorban a magas cukortartalom) ellenére is nehezen volt értékesíthető a lanyha kereslet miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?