agrarszektor.hu • 2022. november 21. 12:17
Egyre több területen válnak érezhetővé a klímaváltozás hatásai. A rendkívüli szárazságok és csapadékhiányos időszakok éppúgy óriási károkat okoznak, mint az özönvízszerű esők és villámáradások, a heves viharok és tomboló erdőtüzek. Mostanra már ott tart a folyamat, hogy a világszerte egyre gyakoribb és súlyosabb aszályok immáron az emberiség egyik kedvenc édességét, a csokoládét is veszélyeztetik.
A napokban lezárult a COP27 klímacsúcs, ahol a világ vezetői között abban ugyan nem volt vita, hogy a klímaváltozás ellen fel kell lépni, azonban a nagy áttörés nem következett be. Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait ugyanakkor már a bőrén érezheti az emberiség. A kakaótermelők például már attól tartanak, hogy a klímaváltozás hatására jelentősen csökkenni fog a termés, amelynek a boltok üres étcsokoládés polcai lesz a következménye - olvasható a Világgazdaság oldalán.
Veszélyben az elefántcsontparti kakaótermesztés?
Elefántcsontpart egy 27 millió lakosú ország Afrikában. Az egyik legfontosabb iparága a kakaótermesztés, amely mintegy 600 ezer gazdálkodót foglalkoztat és csaknem a lakosság negyedét tartja el. A szektor a nemzeti GDP 15%-át teszi ki. Ám most komoly veszély fenyegeti, ugyanis a szélsőséges időjárás miatt veszélybe került a kakaóbab termesztése.
Elefántcsontpart termeli a táblás csokoládék alapanyagának csaknem 50%-át. Bár az országos termelés továbbra is jó úton halad, mivel a megművelt földterületek nagysága egyelőre növekszik, a szakértők szerint a kistermelőknek siralmas lesz az idei szezon. Ahhoz ugyanis, hogy a kakaófa jó terméshozamot produkáljon, az esőzéseknek a növekedési ciklus megfelelő időpontjában kell érkezniük. A rosszkor érkező csapadék a termés megbetegedését is okozhatja. Az AP News megszólaltatott helyi termelőket is: Jean Baptiste Saleyo, aki több mint 40 éve termeszt kakaót családja többhektárnyi földjén, arról panaszkodott, hogy az idei esőzések kiszámíthatatlansága és az aszályos időszakok miatt attól tart, hogy ő is az éghajlatváltozás áldozatává válhat.
Sok gazdálkodónk, akik általában 500 kilogrammot szoktak termeszteni, az idén csak 200 kilóra számíthatnak, ami nagy gondot jelent
- jelentette ki Jean Yao Brou is, az Anouanze szövetkezet főtitkára, amely segít a helyi gazdáknak piacra vinni a termésüket.
Ghánában is meg kell küzdeni az időjárással
Elefántcsontpart mögött Ghána a második legnagyobb kakaóbab-termelő ország, ám az éghajlatváltozás az itteni kakaótermelőket is nehéz helyzetbe hozta. A ghánai terméshozam szintén visszaesett, mivel a száraz és az esős évszak eddig kiszámítható váltakozása az éghajlatváltozás következtében sokkal szeszélyesebb lett, egy rosszkor érkező eső, vagy egy váratlan aszály pedig komoly gondokat okoz a termelésben - írta meg az Evening Standard. A kakatóbab termesztéséből élők problémáit tovább tetézi, hogy az ebből származó jövedelmek csökkenése egybeesett a megélhetési költségek emelkedésével, mivel a világszerte megemelkedett infláció minden területen begyűrűzött az afrikai országokba is.
Az AfricaNews értesülései szerint a két legnagyobb termelő - Elefántcsontpart és Ghána együttesen a globális termelés több mint felét adják - korábban már összefogott egymással a piaci árak stabilizálása és a gyerekmunka visszaszorítása érdekében. A megállapodást az indokolta, hogy a Világbank adatai alapján a szektorban dolgozó csaknem egymillió ember több mint a fele a szegénységi küszöb alatt él, azaz naponta kevesebb mint 1,2 dollárt (475 forintot) keres. Azonban kérdésessé vált, hogy az árstabilizációs törekvéseiket mennyire tudják megvalósítani a klímaváltozás nehézségei közepette.
A klímacsúcs sem biztos, hogy megmenti a csokoládét
A közelmúltban ért véget az ENSZ klímacsúcsa, az egyiptomi Sarm es-Sejkben rendezett COP27. A világ országai napokig tárgyaltak az éghajlatváltozás következményeiről és szóba került a csokoládé is. Samuel Abu Jinapor, Ghána földekért és természeti erőforrásokért felelős minisztere felszólította a világ vezetőit, hogy változtassák meg a globális pénzügyi és kereskedelmi struktúrát, hogy az megfeleljen a klímacélok tarthatóvá tételéhez szükséges fenntarthatósági normáknak.
A klímakonferencián kakaótermesztő országokat is felszólították arra, hogy tegyenek többet kakaóágazataik fenntarthatóságáért. Azt a miniszter is elismerte, hogy a kakaóágazat az erdőirtás révén hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Azonban hangsúlyozta, hogy a termelők megfelelő támogatása nélkül valamennyi beavatkozás hiábavaló lenne. Samuel Abu Jinapor ugyanakkor kiemelte, hogy a szektor egy sok milliárd dolláros értéklánc, amelynek a termelők a legvégén vannak. Bár fel lehet szólítani őket fenntarthatósági lépésekre, a mezőgazdaságnak ez az ágazata mindössze 0,04%-kal veszi ki a részét a környezetkárosításból.
De mi van a mindenkit érdeklő kérdéssel? Eltűnhet a boltokból a csokoládé?
Az csokoládé eltűnésétől az elkövetkező néhány évben még nem kell tartani. Azonban a klímaváltozás miatti terméscsökkenés aggasztó jel lehet, és a kínálat mérséklődése miatt a világpiaci árak emelkedésére mindenképpen érdemes lesz felkészülni, legalább lélekben. Fontos továbbá azt is számításba venni, hogy az is megemelheti az emberiség kedvenc édességének az árát, ha a kakaóbab-termelőknek sikerül érvényesíteni az érdekeiket, és méltányosabb bérezést tudnak kiharcolni maguknak a munkájukért.