agrarszektor.hu • 2022. december 14. 16:01
A zöldborsó és a csemegekukorica a hűtő- és konzervipar vezérterméke azáltal, hogy a termelés 70-80%-át adja. Az ágazat nehéz helyzete - az elmúlt néhány év kedvezőtlen piaci és klimatikus hatásainak eredőjeként - már a szezon elején is kifejeződött a termőterület csökkenésében: a zöldborsó termőterülete idén 15-20%-kal tovább csökkent az előző évek átlagához képest (2022-ben 17 953 ha), de fővetésű csemegekukoricát is mindössze 27 336 hektáron vetettek idén.
A rendkívül aszályos tavasz és nyár miatt a másodvetések jó része is meghiúsult, így az elmaradó másodvetésekkel együtt 15% közötti visszaesés van a csemegekukorica termőterületében is, a feldolgozható alapanyag mennyiségét pedig tovább csökkentette az évszázados méretű aszály: országos átlagban 35% a mennyiségi kiesés, mely régiónként eltérő, egyes térségekben rosszabb a helyzet (különösen az Észak-Alföld régióban, ahol alacsonyabb az öntözött állományok aránya), más térségekben valamivel kedvezőbb - írja a FruitVeB. Mindez a termelés zsugorodása mellett végig gyűrűzik a teljes termékpályán: feldolgozók a késztermék-előállításban is hasonló mértékű kiesést könyvelhetnek el, jóllehet idén 50% körüli alapanyagár-emelést hajtottak végre a konzervgyárak és hűtőházak.
Jelentős problémát okoz, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt a gyártási tervhez képest is kb. 15%-os volt a zöldborsó kiesés és 35% körüli a csemegekukorica kiesés. A csemegekukoricában tapasztalható árualapcsökkenés ennél is nagyobb mértékű lett volna, ha nem alakul páratlanul kedvezően az őszi időjárás: egészen november végéig nem alakultak ki komolyabb fagyok, így a másodvetésű állományok ősszel hosszú szezonban és jó minőségben betakaríthatók voltak. Amennyiben az utóbbi évekhez hasonlóan - október első felében - megérkeztek volna a kora őszi fagyok, a mennyiségi kiesés még ennél is nagyobb lett volna.