Hiába van bőven, már alig kell a németeknek ez a zöldség: mi változott?

Hiába van bőven, már alig kell a németeknek ez a zöldség: mi változott?

agrarszektor.hu
Már megjelentek az első hazai tételek a német piacokon, közeleg az általában április közepén kezdődő “Spargelzeit”. Dr. Ludger Aldenhoff spárgaszakértő szerint a 2022-es száraz ősz és hideg tél miatt a növényállomány kifejezetten erős, jó állapotban van, és a február végén megindult növekedést a március eleji hűvösebb, kevésbé napfényes időszak lassította le. A szezonkezdetre jó minőségű, erős növekedésű spárgasípokra lehet számítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavasz beköszöntével már nincs messze a német spárgaszezon, a ‘Spargelzeit' kezdete sem,  amely hagyományosan április közepén indul, de néha egy-két héttel korábbra, néha pedig későbbre csúszik, és hivatalosan június 24-én, Keresztelő Szent János napjával zárul. A Délnémet Spárga- és Szamócatermesztők Egyesületének (VSSE - Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e.V.) közlése szerint idén Németország melegebb régióiban a termesztők március végére várják az első nagyobb mennyiségeket a takarásos, mini fóliaalagutak alatt folytatott termesztésből - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A Fruchthandel szerint a belföldi spárga vásárlása nem csak a németek önellátó képességének erősítése miatt fontos, hanem fenntartható és méltányos (fair) is egyben. A rövid szállítási útvonalaknak köszönhetően pedig jelentős mennyiségű szén-dioxid kibocsátása kerülhető el. A német szedőmunkások bére Luxemburg után Németországban a legmagasabb: törvényi kötelezettségnél fogva 12 euró/óra. Összehasonlításképp Franciaországban legalább 11,27, Spanyolországban 6,21, Görögországban 3,83 eurót kötelező fizetni a szedőknek egy órai munkáért, Olaszországban pedig nincs is ilyen előírás.

Mi vár a németek fogyasztókra az idei szezonban?

Michael Koch, az AMI (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH) agrárpiaci információs vállalat kertészeti szakértője szerint “az idei szezonra jellemző lesz, hogy a fogyasztók továbbra is magas árakkal találkoznak a piacokon, és felismerik, tudomásul veszik, hogy a megnövekedett termelési költségek, valamint a termeléshez szükséges inputok korlátozott rendelkezésre állása miatt a termékek ára már soha nem lesz olyan alacsony, mint korábban. A 2022-es spárgaszezon kezdetét igen erősen befolyásoló ukrán háborúnak idén már nem lesz annyira meghatározó szerepe a vásárlói döntésekben, mint tavaly. Sok függ az időjárástól, mivel a napsütéses napokon több tavaszi zöldség fogy.”

Simon Schumacher, a VSSE igazgatótanácsának elnöke hangsúlyozta: “az infláció miatt a fogyasztók jobban megfontolják, mire költik a pénzüket. Az élvezeti érték, az egészség és a finom ízek még mindig sok vásárló számára fontosak, és pontosan ezt kínálja számukra a német spárga. Egy másik előny, hogy a direkt árusítás során a túl erős, túl vékony vagy hajlott spárgasípok kedvezményes árakon vásárolhatók meg, így minden alkalomhoz, felhasználási módhoz és pénztárcához megfelelő áruval tudunk szolgálni.

A híres német spárgatermesztés

Az AMI adatai szerint 2022-ben a német piac önellátottsága spárgából csaknem 86% volt, míg 2021-ben ez az arány még csak a 83%-ot érte el, ezt nem sok Németországban termelt zöldség- vagy gyümölcsféle mondhatja el magáról. A 2022-es évben ez a magas arány abból is következett, hogy az alacsonyabb kereslet miatt az importvolumen némileg visszaesett. A fehér spárga piaci aránya 84, a zöld spárgáé pedig 16% volt az AMI kimutatása alapján. A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Destatis termésbecslése szerint a 2022. évi német spárgatermés volumene 113 ezer tonna volt, ami az utóbbi 10 év legkisebb mennyisége, és 5%-kal marad el a tavalyi eredménytől. Az AMI elemzése szerint az idei kisebb termésnek elsősorban nem termesztéstechnológiai vagy időjárási, hanem piaci okai voltak: az előző évinél 4%-kal kisebb, 21400 hektáros termőterület számottevő részén idény közben állították le a betakarítást a gyenge kereslet miatt - vagyis még azelőtt, hogy az összes spárgát leszedték volna.

A német háztartások ugyanis kevesebb spárgát vásároltak az áruházakban, mint az utóbbi 6 évben bármikor. A termelők ezért az olcsó importot tették felelőssé, ám minden valószínűség szerint nem ez történt (a Destatis adatai szerint idén a január-május közötti időszakban Németország 40%-kal kevesebb spárgát importált, mint tavaly). Sokkal valószínűbb, hogy a német vásárlók az emelkedő fogyasztói árakat és a 40 éves csúcsot elérő inflációt érzékelve egyszerűen visszafogták fogyasztásukat a nem létfontosságú termékek piacain. Ez viszont azt eredményezte, hogy az idei szezonban 21%-kal csökkent a spárga felvásárlási volumene, kínálati piac alakult, ki, ezért a magasabb inputananyagárak és munkaerő-költségek mellett a tavalyihoz képest április-májusban átlagosan 4%-kal volt alacsonyabb a spárga fogyasztói ára a német piacokon (csak a szezon legvégén haladta meg az ár az előző évi szintet).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?