Nagy dobásra készül a Vitafort: ez teljesen átalakíthatja a hazai takarmánybizniszt

Nagy dobásra készül a Vitafort: ez teljesen átalakíthatja a hazai takarmánybizniszt

agrarszektor.hu
A Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt., mint konzorciumvezető, a ProfiKomp Zrt. és a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem mint konzorciumi tagok támogatási kérelmet nyújtottak be a „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című 2020-1.1.2-PIACI-KFI kódszámú pályázati felhívásra. A „Rovar alapú fehérjetakarmány fenntartható, hulladékmentes gyártási technológiájának kifejlesztése és takarmányozási felhasználása gazdasági haszonállatokkal a körforgásos gazdaság modell szerint” című, A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00300 azonosítószámú támogatási kérelmet a minisztérium támogatásra alkalmasnak minősítette.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

A vissza nem térítendő támogatás összege 649 053 000 millió forint, melyből a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. 339 205 000 forint, a ProfiKomp Zrt. 309 798 000 forint, míg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 50 000 000 Ft támogatásban részesült. A projekt legfőbb célja, hogy a pályázók gazdaságosan előállítható, rovar alapú fehérjét tartalmazó takarmánykeverékeket gyártsanak, és ezekből egy termékcsaládot alakítsanak ki. Az egyes takarmányozási termékek receptúrája a baromfi- és sertéstenyészetekre, valamint ezek életkori sajátosságaira specifikusan kerül kialakításra. A kutatás által Magyarország stratégiailag fontos versenyelőnybe kerülhet a takarmányozás területén a régiós versenytársakkal szemben azáltal, hogy a projekt megvalósítását követően kutatási eredmények és nagyüzemi takarmányozási kísérletek eredményei állnak majd rendelkezésre a feldolgozott rovarfehérjéről.

A témában tett kutatás kiemelten fontos, mivel ez az alapanyag hasonlóan magas fehérje tartalmú, mint a szója, ezért alternatívát jelenthet annak kiváltására, csökkentve ezáltal a sok esetben génmódosított eredetű és/vagy az Európai Unión kívülről származó fehérje felhasználást. A projekt során a konzorcium tagjai a teljes technológiai láncra kidolgoznak egy minőségbiztosítási rendszert, a nyomon követhetőség érdekében. Ez, a rovarok táplálására szolgáló szubsztrát alapanyagok származási helyétől kezdve, szabályozza majd a folyamatot, a rajta nevelt rovarokon át, az őket takarmányként elfogyasztó állatokból készült állati termékeikig, mint például a hús és tojás. A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00300 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a Piacvezérelt kutatás-fejleszési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI) pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?