Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.05.26.) napon.
2023.05.26. péntek: Gomolyfelhős, napos idő várható, időnként erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Délután elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás is kísérhet. Legkisebb eséllyel a Dunántúl északnyugati, nyugati tájain fordulhat elő csapadék. Az északias szelet több helyen élénk, főleg a Nyugat-Dunántúlon erős lökések is kísérhetik, zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű.
Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Anticiklon peremére kerülünk, ezért fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.
A következő napon várható időjárás
2023.05.27 szombat: Napos idő várható, jellemzően kevés, egy dunántúli, illetve dunamenti összeáramlási vonal mentén és a keleti határ közelében több gomolyfelhővel. Utóbbi tájakon néhol zápor, zivatar is kialakulhat. Sokfelé megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten meg is erősödik az északi, északkeleti szél. A délutáni órákban 22, 27 fokot mérhetünk.
Friss híreink:
Veszélyben rengeteg ember: sokan nem is tudják, de bármikor beüthet a baj
Az utóbbi években a klímaváltozás miatt a szárazság és az erdőtüzek kéz a kézben járnak. Ez pedig nem csak a lakosságra jelent veszélyt, hanem a mezőgazdaságot is egyre jobban fenyegeti. Idén már tavasszal aszályok és hatalmas kiterjedésű tüzek pusztítottak a világ több pontján is, a nyár pedig még csak most következik.
Ez az állat sokat hozhat a konyhára: óriási biznisz lehet Magyarországon
Sok lemondással, kemény munkával és kevés szabadidővel jár az állattenyésztés. Az ágazat kiszámíthatatlan alakulása és az árak ingadozása sok stresszt okozhat a gazdálkodók számára, de mégis sokan kitartóan dolgoznak benne. Itt a példa, a kemény munka meghozza "bárányát".
Nincs elég magyar szamóca: ömlik az import gyümölcs az országba
Bár közel lehetetlen pontos adatot szerezni arról, hogy Magyarországon mekkora területen foglalkoznak szamócával, a statisztikák azt mutatják, hogy a közkedvelt nyár eleji gyümölcs termőterülete növekvőben van. Ebből azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, ugyanis a szakemberek szerint a szamóca termesztésére az 5 éves ciklusok jellemzőek, amelyek során előbb növekedni szokott a termőterület, majd pedig csökkenni. Sajnálatos tény azonban, hogy a magyar szamócatermés a hazai igényeknek valamivel több mint a felét elégíti ki, a többit importból kell kipótolni. De honnan is érkezik ez a külföldi gyümölcs? Miért nem foglalkoznak többen a szamócával, látva, hogy ekkora igény lenne rá? Milyen kilátásai vannak a hazai termelőknek? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (FruitVeB).
A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:
Kiderült az igazság a magyar influenszerek sokmilliós gázsijáról: tényleg olyan egyszerű meló?
Ha a szülők, nagyszülők maguk sem tartják be a tiszteletteljes kommunikáció alapelveit és agresszív, megalázó kommenteket írnak, akkor a gyerekeknek nehéz megérteniük, miért is akkora probléma a kommentelési kultúra leépülése - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Forgács Mariann közösségimédia-szakértő, aki szerint mára eléggé elszabadultak az indulatok a magyar interneten. A Be Social ügyvezetőjével beszélgettünk a hazai influenszerekről is, akiknek egyre nagyobb szerepük van a reklámpiacon. Mint kifejtette: a cégeknek és az ügynökségek is feladata edukálni a piacot, inkább azokat a tartalomgyártókat támogatni, akik minőségi contetntet állítanak elő, nem alpárisággal, botránnyal építették fel a közönségüket. Szóba került a mesterséges intelligencia is: Forgács Mariann szerint lassan teljesen új szabályokat kell alkotni miatta az élet számos területén - de okosan használva az AI nagy segítségére lehet az emberiségnek. Interjú.
Elfeledett magyar főzőedények: rengeteget spórolhatsz ezzel az ősi technológiával a konyhában
Nagyszüleink idejében nem ment ritkaságszámba, hogy a modernnek mondható öntöttvas és acél főzőedényeken túl a – még annak idején is – hagyományosnak számító cserépedényben készítették el kedvenc fogásaikat, különösen a gazdag raguleveseket vagy az ínycsiklandó káposztás ételeiket. Sokunknál porosodik a kamrában egy-egy ilyen leves-vagy káposztafőző kerámia, netalántán egy római tál, amit egyszerűen azért nem használunk, mert idegen az edény megjelenése számunkra, nem tudjuk, hogy kell benne az ételt megfőzni.