Újabb nagy esők jönnek Magyarországon: mutatjuk, mi várható

Újabb nagy esők jönnek Magyarországon: mutatjuk, mi várható

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét nagy mennyiségű csapadéka országszerte feltöltötte a talajt nedvességgel. A Medárd-nap környéki esők egyaránt jól jöttek a kalászosoknak és a gyorsan fejlődő nyári kapás növényeknek, de a már lekaszált réteken is újrasarjadt a fű. Az, hogy a következő negyven nap mennyire lesz csapadékos még kérdéses, de az előttünk álló héten szárazabb időre van kilátás, a hét második felében elsősorban a keleti országrészben várhatók esők, záporok. A hőmérséklet nem emelkedik számottevően, a kánikula még várat magára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt héten csapadékos, az ilyenkor szokásosnál kicsit hűvösebb időben volt része az országnak. A hét elején még az eső volt a jellemző, majd keddtől záporok, zivatarok, több helyen akár 50-100 millimétert adó felhőszakadások alakultak ki - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai elemzéséből. Bár egy-egy napon nagy volt a csapadékhullás területi változékonysága, de a hét valamelyik napján mindenütt esett. Az elmúlt tíz napban jellemzően 25 és 70 milliméter közötti mennyiség hullott, ennél kevesebbet csak az Alföld egy-egy szárazabb foltján lehetett mérni, voltak viszont olyan helyek is, ahol 100 milliméternél is több esett, és villámárvizek alakultak ki, elsősorban a hegyvidéki patakokon. Nem csak a 10, hanem a harminc napos csapadékösszeg is meghaladta a sokéves átlagot az ország nagy részén, Szolnok térsége maradt ki leginkább a záporokból, zivatarokból az elmúlt egy hónap során. A sáros talajfelszín sokat szikkadt a vasárnapi és a mai szeles időben, de a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében többfelé telített vagy közel telített a felső fél méteres talajréteg. Az Alföld túlnyomó részén is kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz a talaj, egyedül Szolnok környéke maradt szárazabb.

10 napos csapadékösszeg 2023. június 11-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. június 11-ig (mm)
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 11-ig (mm)
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 11-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 11-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 11-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 11-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 11-én (%)

Az átlaghőmérséklet kissé hűvösebben alakult az ilyenkor szokásosnál a tartósabban csapadékos napokon és helyeken alacsony, többnyire 25 fok alatti maximum értékek miatt. A gyakran felhős időben éjszakánként nem hűlt le nagyon a levegő, a minimumok 15 fok körül alakultak.

Maximum hőmérsékletek 2023. június 9-én
Maximum hőmérsékletek 2023. június 9-én

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, a repce a magképződés fenológiai fázisában jár, az őszi kalászosok is szépen szőkülnek, a búza a tejes érés fázisába lépett. Az elmúlt hetek időjárása kedvezően hatott a fejlődésükre, kellő nedvesség állt rendelkezésre a talajban, de nagy meleg sem rövidítette le a virágzás és magképződés igen fontos fenológiai fázisát. Ugyanakkor a sűrű állományokban a gyakran nedves leveleken a kórokozók is gyorsan szaporodtak.

A kukorica és a napraforgó számára igen jókor érkezett a csapadék, szépen fejlődnek a növények, de a gyomoknak is kedvezett az időjárás. A vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően elég nagy méretbeli különbségek vannak a táblák között.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a május második felére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban magas az index értéke, és többnyire a zöld tömeg lassú növekedése volt a jellemző. A legnagyobb növekedés az Alföldön látható, amely a május közepén érkezett esőnek köszönhető a kissé csapadékhiányos időszak után. Az anomália térkép szerint a sokéves átlagnál országszerte jóval magasabb az index értéke, azaz a növényzet fejlettebb a szokásosnál.

Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2023. május második felében
Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2023. május második felében

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 320 és 420 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, és ez az elmaradás az elmúlt héten tovább nőtt: 40-90 foknappal a tavalyi értékektől, és a sokéves átlaghoz képest is van egy 30-80 foknapos lemaradás (a kisebb északkeleten, a nagyobb északnyugaton). Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül egy héttel később következnek be a szokásosnál.

Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 11-én (foknap)
Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 11-én (foknap)

A következő hét első felében száraz időre van kilátás, csütörtökig csak kevés helyen fordulhat elő egy-egy zápor, majd csütörtöktől ismét növekszik a csapadékhajlam, de főként a keleti országrészben lehet számítani esőre, záporra, néhol zivatarra. A hét végéig a Tiszántúlon valószínű 5 mm-t meghaladó mennyiség. A talajfelszín száradását, szikkadását főként ma segíti élénk, a Tiszántúlon erős szél, keddtől mérséklődik a légmozgás, és csak péntektől élénkül, néhol erősödik meg ismét. A hét eleji lehűlés után csak lassan melegszik az idő, napról-napra csak kissé erősödik a nappali felmelegedés, és még csütörtökön is csak 21-26 fok várható. A hét második felében a felhősebb és csapadékosabb keleti országrészben maradnak a 20 fokot alig meghaladó maximumok, míg a naposabb nyugati tájakon ekkor már 26-29 fokig melegszik a levegő. Így a hőösszegek látványos növekedése a héten sem indul meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?