Lesújtó a helyzet a magyar földeken: ez most nem hiányzott a gazdáknak

Lesújtó a helyzet a magyar földeken: ez most nem hiányzott a gazdáknak

agrarszektor.hu
A múlt hét többfelé nagy csapadékot is adó heves zivatarai nem hiányoztak a már az érés különböző szakaszaiban lévő kalászosoknak és a repcének. Elsősorban a keleti országrészben fordultak elő jelentős felhőszakadások, melyek bár alaposan megöntözték az Alföldön a megelőző időszakban már kiszáradt talajt, de a hirtelen lezúduló nagy vízmennyiség sajnos nem úgy hasznosul mintha lassú eső formájában esett volna. A következő napokban főként az északkeleti és a déli országrészben lehet további csapadékra számítani, de az elmúlt napokhoz hasonló nagy mennyiség nem valószínű. Egyelőre a kánikula sem tér vissza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét nagy részében igen meleg, labilis rétegződésű levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, amihez mikor nedvesség is társult, heves zivatarok kialakulását segítette elő. Így volt ez szerdán délutántól csütörtök délutánig az ország északkeleti felén valamint péntek délutántól vasárnap hajnalig, amikor a hőségnek véget vető hidegfront kapcsán fejlődtek többfelé károkozó szélrohamokkal és felhőszakadással kísért heves zivatarok - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből.

24 órás szélmaximumok 2023. június 24-én reggel 8 óráig (km/h)
24 órás szélmaximumok 2023. június 24-én reggel 8 óráig (km/h)

A múlt szerda óta az ország északkeleti harmadán jelentős, sokfelé 20-70 mm közötti csapadék hullott, bár például Csenger térségében csak 1 mm esett, a több felhőszakadás által érintett tájakon pedig akár 100 mm-nél is több. Az ország többi részén 3-20 mm közötti mennyiséget lehetett mérni, délen és a Rába mentén többfelé csak néhány milliméter hullott. Az elmúlt harminc nap csapadékösszegében a megelőző időszakban megfigyelt hiány főként a Tiszántúlon és az Alföld északi tájain pótlódott jelentősen ezzel a csapadékkal. A talajfelszín sokfelé sárossá vált, az Alföldön belvízfoltok is keletkeztek, az Északi-középhegységben pedig villámárvizek vonultak le egyes patakokon. A középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, így főként az Alföld déli és nyugati részére jellemző kisebb száraz foltoktól eltekintve, jellemzően kellő nedvesség áll a növények rendelkezésére a talajban.

5 napos csapadékösszeg 2023. június 25-ig (mm)
5 napos csapadékösszeg 2023. június 25-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 25-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 25-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 25-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 25-én (%)

A legmelegebb órák hőmérséklete szerdán, csütörtökön és pénteken országszerte meghaladta a 30 fokot, pénteken az Alföldön nagy területen 35 fok fölé forrósodott a levegő. A már említett hidegfront hatására szombaton jelentősen visszaesett a hőmérséklet, a Dunántúlon ekkor már csak 20-23, míg a Dunától keletre 27-30 fok volt a jellemző.

24 órás hőmérsékletváltozás 2023. június 24-én 13 órakor (Celsius fok)
24 órás hőmérsékletváltozás 2023. június 24-én 13 órakor (Celsius fok)

Az őszi vetések többnyire jó állapotban vannak, a repce, a búza az árpa és a rozs az érés különböző fázisaiban járnak, az árpa aratása már megkezdődött. Az elmúlt napok nagy csapadéka nem hiányzott ezeknek a kultúráknak. Eddig is előfordultak a sok eső miatt megdőlt táblák illetve táblarészek, ezek aránya most tovább növekedett. A folytatásban meleg, száraz idő lenne ideális az érés elősegítéséhez.
A kukorica és a napraforgó számára jól jött a múlt heti meleg és a napsütés, majd az azt követő csapadék, szépen növekednek az állományok. A vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően elég nagy méretbeli különbségek vannak a táblák között, de a napraforgó egyre többfelé már csillagbimbós állapotban van.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a június első felére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban magas az index értéke, de az előző időszakhoz képest néhol kisebb csökkenés látható, mely főként az őszi vetések kezdődő érésének, zöldtömeg-vesztésének tudható be, ugyanakkor a nyári növények zöld tömege igen intenzíven növekszik. Az anomália térkép szerint a sokéves átlagnál továbbra is országszerte jóval magasabb az index értéke, azaz a növényzet fejlettebb, dúsabb, zöldebb a szokásosnál.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 460 és 580 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, a tavalyi évhez képest 30-110 foknap ez az elmaradás, a sokéves átlaghoz képest pedig 30-70 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül egy héttel később következnek be a szokásosnál.

Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 25-én (foknap)
Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 25-én (foknap)

A héten mérsékelten meleg, nyári időben lesz részünk. Kedden és szerdán hajnalban főként a délnyugati, déli országrészben várható eső, zápor, míg az északkeleti, keleti országrészben zivatarok is lehetnek ezen a két napon, de a múlt hetihez hasonló heves események nem várhatók. Csütörtökön és pénteken országszerte száraz idő valószínű, majd a hétvégén fordul ismét csapadékosabbra időjárásunk. Addig azonban az ország nagy részén száradni, szikkadni fognak a talajok, ezt a folyamatot kedden sokfelé erős, szerdán élénk szél is erősíti majd. A legmelegebb órák hőmérséklete többnyire 25 és 30 fok között alakul majd, a hét közepén lesz ennél hűvösebb, szerdán csak 20-25 fokot mérhetünk. Csütörtöktől ismét melegszik az idő, de a héten nem tér vissza a kánikula.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?