Nem csak veszik, egyre inkább lopják is a mezőgazdasági berendezéseket

Nem csak veszik, egyre inkább lopják is a mezőgazdasági berendezéseket

agrarszektor.hu
Egyre súlyosabb probléma az Egyesült Államokban a nagyértékű mezőgazdasági berendezések eltulajdonítása. A tolvajok a forgalmazókat és az eszközöket üzemeltető gazdákat is meglopják, a háttérben pedig a gyanú szerint szervezett csoportok állnak, amelyek gyorsan külföldre menekítik a zsákmányt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mostanában a tolvajok az Egyesült Államokban a precíziós mezőgazdasági eszközöket, köztük a termésmonitorokat és a különböző navigációs rendszereket veszik célba – közöl elemzést a témában az AgWeb.

Senki sincs biztonságban

Mostanában eléggé elterjedt, hogy a tolvajok permetezőberendezéseket visznek el a kiskereskedelmi telepekről. A műholdas eszközök, a monitor és a kapcsolódó berendezések között nemritkán 6 ezer dolláros rendszerekről van szó

– mondta el a lapnak Rock Katschnig, aki az Illinois állambeli Prophetstown közelében gazdálkodik. "Volt egy kiskereskedő itt a környéken, ahol a tolvajok hat eszközt loptak el a permetezőberendezéseikből." A tolvajok vélhetően nem tudták, hogy mit zsákmányoltak."

"Az egyik iowai forgalmazó ügyfelétől több mint 20 berendezést loptak el" - mondta Katschnig Chip Flory-nak, az AgriTalk műsorvezetőjének egy nemrégiben folytatott beszélgetés során. "Nagyon ébernek kell lennünk, hogy elzárjuk ezeket a dolgokat, és ne hagyjuk az eszközöket a mezőn, a nyílt terepen állni".

Ha elvitték, ritkán kerül elő

Flory megjegyezte, hogy ha egyszer ellopták a berendezéseket, azok nem mindig követhetők nyomon. Katschnig hozzátette, nem hiszi, hogy az FS1 képességgel rendelkező vevőkészülékek feltétlenül nyomon követhetők, hacsak nem a gazdálkodó gépkereskedőjénél voltak regisztrálva. "Az újabb FS-rendszerek és az RTK-rendszerek esetében viszont már működik a helymeghatározás" - mondta.

"Valaki azt mondta, hogy szerinte itt olyan szervezett csoporttal állunk szemben, amely mindent nagyon gyorsan elszállíthat az országból, és az ellopott eszközöket soha többé nem látják tulajdonosaik" - mondja Katschnig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?