Kész, vége ennek a magyar gyümölcsnek: már csak import van a hazai boltokban

Kész, vége ennek a magyar gyümölcsnek: már csak import van a hazai boltokban

Évről évre egyre kisebb a málna termőterülete Magyarországon, 2022-ben mindössze 101 hektáron termelték a gyümölcsöt, az éves termésmennyiség pedig már 1000 tonna alá csökkent - tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Kiemelték, a málna hazai fagyasztóipari hasznosítása mára a megszűnés határára jutott, mivel Lengyelországból és Szerbiából számos esetben olcsóbban lehet kész fagyasztott árut importálni, mint a hazai alapanyagot megvásárolni, ráadásul már a frisspiacon is egyre nagyobb teret hódít itthon a lengyel málna.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hosszú évek óta egyre szomorúbb a málnatermesztés helyzete Magyarországon, míg az 1980-as években közel 7 ezer hektáron 25-30 ezer tonna málna termett hazánkban, az ezredfordulóra ez mintegy 1500 hektárra és 10-15 ezer tonnára zuhant - tudta meg az Agrárszektor a FruitVeB-től. Mára a málna gyakorlatilag eltűnt a gyümölcstermesztésünkből, a termőterület a 2022-es adatok alapján mindössze 101 hektár, aminek a terméktanács becslései szerint legfeljebb a fele az elfogadható színvonalú ültetvény. A megmaradt málnatermő felület inkább frisspiaci árut termel, de ezek döntően néhány tized vagy 1-2 hektáros ültetvények, a jelenlegi hazai termésmennyiség valamivel 1000 tonna alatt van, és ez évről évre folyamatosan csökken. A legtöbb málna Nógrád, Baranya és Zala megyében található. Az elmúlt években modern jelentős fejlesztést Nagykanizsa térségében hajtottak végre az országban - közölte a szervezet. 2021-ben így nézett ki a területi eloszlás:

Ömlik az import málna az országba

A málna hazai fagyasztóipari hasznosítása a megszűnés határára jutott, mivel Lengyelországból és Szerbiából számos esetben olcsóbban lehet kész fagyasztott árut importálni, mint a hazai alapanyagot megvásárolni - mondta a terméktanács lapunknak. Hozzátették, a frisspiacon is egyre jelentősebb teret hódít a lengyel málna, mely mára a 120 ezer tonna körüli termésével a hazai termelés százszorosára nőtte ki magát.

Mit szeret a málna?

A málnatermesztés eredményesen, csak öntözött körülmények között folytatható, sőt mára ez már a legmodernebb esetekben termesztőközeges, hajtatott termesztés. Ennek ellenére a rendkívül meleg idő, a hőhullámok és a rendkívül erős napsugárzás még ezen kertekben is károkat okoz. A málna a legtöbb bogyós gyümölccsel együtt a kiegyensúlyozott közepesen magas hőmérsékletű klímát kedveli. A nemesítés mára kitermelt olyan fajtákat, amelyeket a melegebb éghajlaton is lehet termelni, de ennek ellenére sem kedvező a túl meleg, száraz, páramentes klíma a termelésnek - tájékoztatta lapunkat a FruitVeB.

Miért tűnik el a magyar málna?

A málnatermesztésünk kritikus mértékű visszaszorulása alapvetően három tényezőre vezethető vissza - tudtuk meg a FruitVeB-től. Az egyik a klimatikus viszonyok átalakulása, a hazai klíma ugyanis az elmúlt 15-20 évben szárazabbra és melegebbre fordult, márpedig a málna nem bírja ezt a klímát, ilyen hő- és UV-terhelés mellett nem állíthatók elő a gazdaságos termelést biztosítható hozamok, illetve minőség. Komoly gondot okoz emellett a termelőknek a munkaerőhiány is, hiszen a málna az egyik legmunkaerőigényesebb kultúránk. Éves művelése 3-4 ezer munkaórát igényel hektáronként, melynek háromnegyede a betakarítás nagyon rövid időszakában merül fel. Jelenleg ilyen szűk időintervallumban ekkora mennyiségű munkaerőt találni nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen vállalkozás. Nem segíti a magyar termelőket az sem, hogy mind Szerbia, mind pedig Lengyelország mára sokkal nagyobb málnatermesztővé nőtte ki magát. A lengyelek a gazdasági előnyüket kedvezőbb klímájuknak, míg a szerbek az olcsóbb munkaerejüknek köszönhetik. Ezáltal ma jóval olcsóbban tud málnát előállítani mindkét ország, mint a magyar termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szervezet lapunknak hangsúlyozta, a legfontosabb kihívás a málnatermesztők részére mind közül a rendkívül magas munkaerőigény, amelyet a kultúra művelése igényel. A málna zöldmunkája, fűzése, illetve a betakarítás jelentős szezonális munkaerőt igényel, és nagyon magas szedési költségek mellett kell gazdálkodni.

Továbbá a mai kor minőségi követelményeinek megfelelő terméket eredményező és alacsony termelési kockázatú termékelőállítás csak védett, fólia alatti termelésben képzelhető el. Így a termelőberendezésbe történő beruházás az, ami nagyon jelentős kihívást jelent a termelőnek. Ezek a beruházások kialakítástól függően hektáronként 30-100 millió forintba is kerülhetnek.

Van remény?

A közelmúltban a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Fertődi Kutatóállomásán tett látogatásán Feldman Zsolt kutatókkal, területfejlesztési és mezőgazdasági szakemberekkel arról tanácskozott, hogy a hazai bogyós gyümölcsök termesztését miként lehetne hatékonyabban segíteni. A kutatók szerint bár az utóbbi évtizedekben csökkent a bogyós gyümölcsültetvények mérete, de hagyományos termőterületein a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének, legyen szó málnáról, ribizliről vagy éppen szederről. A szakemberek úgy látják, megfelelő fajtával és technológiával megduplázható lehet a hazai termésátlag. A tanácskozáson elhangzott, hogy az elmúlt időszakban a Vidékfejlesztési Program kertészeti ágazatoknak megnyitott pályázati lehetőségei a bogyós gyümölcs ültetvények létrehozásához, gépesítéséhez is segítséget tudott nyújtani és ez az új pályázati rendszerben is így lesz. A munkaerőhiány kezelése központi kérdés a bogyósgyümölcsök termesztésénél, de a szakemberek szerint már rendelkezésre állnak az európai piacon olyan betakarítógépek, amelyek a kézi szedéshez közeli gondossággal képesek akár frisspiaci értékesítésre szánt málnát is betakarítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fertődi kutatóállomáson vizsgálják a málna agrár-erdészeti rendszerek keretei között történő termelését, ami nemes nyárfa általi árnyékolással történő termesztést jelent. Az alacsony költségű megoldás árnyékol és párolgást csökkent, így védi a növényt és jótékony hatással van a hozamokra is. A kutatóállomáson dolgozó szakemberek a hagyományos, Magyarországon bevált fajták mellett folyamatosan keresik az újabb, a megváltozott éghajlati viszonyokhoz jobban alkalmazkodó fajtákat is, valamint a növényvédelem új útjait is.

Európai málnahelyzet 2023-ban

Továbbra is a munkaerő kérdése és az időjárás számít a leginkább meghatározónak a málnaágazatban Európában. Az országok olyan különböző gondokkal küzdenek, mint a hőség, az alacsony árak, a szűkös kínálat, azonban akad egy-egy olyan ország is, ahol nem ennyire drasztikus a helyzet. Hollandiában például a megnövekedett munkaerő-költségek miatt nem találják elég magasnak az árakat a termelők, Belgiumban a hőséggel küzdenek a gazdák, Franciaországban pedig még mindig nagyon alacsony szinten van a belföldi málna fogyasztása. Szerbiában úgy néz ki, horrorisztikus évet zárnak a termelők, a késő tavaszi és a kora nyári esők következtében kialakult áradások miatt ugyanis a frisspiaci málna mennyisége elmarad a tavalyitól, exportra például alig jut majd belőle, pedig Szerbia éveken át a világ legnagyobb fagyasztottmálna-exportőre volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Németországban elég jó a helyzet, az új termesztési módszereknek köszönhetően a legfontosabb német régióban, Alsó-Szászországban már májustól szeptemberig termesztik a málnát. Ukrajnában habár nagyon olcsó a málna, elég jónak ígérkezik a termés idén. Emiatt a feldolgozók részéről erősebb kereslet mutatkozik, ami normál körülmények között egy pozitív előjel lehetne a piaci résztvevők számára, ám elég valószínű, hogy Ukrajnában az augusztus-októberi főszezonban rekordtermést fognak betakarítani, ami nem segíti az árak jelenlegi szinten tartását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?
Növény

Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?

Bár az utóbbi évtizedekben csökkent a bogyós gyümölcsültetvények mérete, a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?