Oda lesz a termés nagy része a vízhiány miatt

Oda lesz a termés nagy része a vízhiány miatt

agrarszektor.hu
Komolyan kihat a térség zöldség- és gyümölcstermesztésére az, hogy hiányzik a kahovkai gátrobbanás óta elfolyt víz Herszonban. A terület a kertészeti termelésről híres, idén azonban a termés jelentős része odaveszik a vízutánpótlás megoldatlansága miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

- közölte csütörtökön Vlagyimir Szaldo oroszok által kinevezett kormányzó a TASZSZ hírügynökség szerint. A Kahovka-gát, egy hatalmas, a szovjet időkből maradt gát a Dnyipro folyón, amely Dél-Ukrajnában elválasztja az orosz és ukrán erőket, júniusban szakadt át, miután valószínűleg robbantást hajtottak végre egyelőre nem azonosított alakulatok.

A törés nemcsak árvizet szabadított el Dél-Ukrajna egy részén, hanem gyakorlatilag kiürített egy hatalmas víztározót is, amely a háztartások és a mezőgazdaság számára a régió egyik legfontosabb édesvízforrása volt.

Nincs utánpótlás

Úgy tűnik, hogy Szaldo a Dnyiprótól délre fekvő Herszon régió nagyobb részére utalt, amelyet Oroszország ellenőriz. A tározó torkolatától délre és délkeletre fut az Észak-Krími-csatorna és az abból kiágazó Kahovka-csatorna.

- idézte őt a TASZSZ a Rosszija 24 állami televíziós hírcsatornának tett nyilatkozata után.

Andrej Alekszejenko, a regionális kormány elnöke korábban azt mondta, hogy a TASZSZ szerint csaknem 250 ezer hektárnyi öntözött mezőgazdasági terület maradt víz nélkül, ahol vízigényes növényeket, például kukoricát, szóját és rizst termesztenek. A Herszon régió Ukrajnában híres a gyümölcs- és zöldségtermesztéséről. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint 2021-ben több mint 3,3 millió tonna gabonát is termeltek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06