Meglepő dolog derült ki a glifozátról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu2023. július 27. 08:47

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerdán tette közzé a glifozát hatóanyag szakértői felülvizsgálatáról szóló jelentését. Az EFSA nem azonosított kritikusan aggályos területeket az emberekre és állatokra, illetve a környezetre jelentett kockázat tekintetében a gyomirtóként hasznosított glifozátot illetően.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által potenciálisan rákkeltőnek minősített növényvédőszer használatának jelenlegi engedélye az EU-ban 2023 decemberének közepén jár le, ezt követően a tagállamoknak kell dönteniük a további engedélyezéséről. Ami Ausztriát illeti, ott már 2019-ben betiltották a glifozát használatát - olvasható az Infostart oldalán.

2022-ben az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) elvégezte a glifozát kockázati értékelését, és arra a következtetésre jutott, hogy az nem felel meg a rákkeltő, mutagén vagy a reprodukcióra káros anyagként besorolás tudományos kritériumainak. Az EFSA a glifozátra vonatkozó uniós kockázatértékeléshez az ECHA veszélyességi besorolását használta fel. A hivatal tanulmánya szerint a vizsgált kockázatok nem olyan nagyok, hogy továbbiakban meg kellene tiltani a glifozát használatát, viszont felhívta a figyelmet: bizonyos területeken adathiány észlehető. Például nem sikerült teljes mértekben felmérni a glifozátnak a fogyasztók táplálkozására és a vízinövényekre gyakorolt hatásának kockázatait.

A rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni a glifozát biológiai sokféleségre gyakorolt hatásáról sem. A hatóanyag felhasználása során több alkalommal megállapították, hogy a vegyi anyag használata hosszú távon magas kockázatot jelent az emlősökre nézve. Az értékelés pontosításához azonban nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
efsa, európai-unió, glifozát, rákkeltő, gyomirtó, növényvédő-szerek, felülvizsgálat, echa, who, hatóanyag, európai-élelmiszerbiztonsági-hatóság, gyomirtószer,