Óvatosak a műtrágyapiac szereplői, de így is megégethetik magukat

Óvatosak a műtrágyapiac szereplői, de így is megégethetik magukat

Bár még csak augusztus közepén vagyunk, már most egy "rendkívül izgalmas" év áll a műtrágyagyártók és -kereskedők mögött. A tavalyi brutális drágulások után 2023 elején egy erős visszaesés volt megfigyelhető az árakban, amelyet aztán mind a termelők, mind kereskedők, mind a gyártók megéreztek. Az Agrárszektor által megkérdezett szakemberek szerint az elmúlt időszak veszteségei mindenkit óvatosságra intettek, és a gyártástól a forgalmazáson át a vásárlásokig mindenütt a kivárás jellemző. Ha pedig a piac nem mozdul időben, annak komoly következményei lehetnek a jövőre nézve.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Roppant izgalmas volt az idei év a műtrágyagyártók számára. Míg 2022-ben az esetleges leállások ellenére is maradt a gyártás-eladás rutin, idén nagyon sok kereskedőnél okoztak problémát a beragadt, magas árú készletek. Ebből kifolyólag sokan nem is mertek új készleteket vásárolni – mondta el az Agrárszektor kérdésére Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. magyarországi vezetője. A szakember rámutatott, hogy a műtrágya egy olyan jellegű tömegáru, amelynél a beszállítási lánc minden egyes szereplőjének előre kell gondolkodnia és terveznie. Idén azonban senki nem mert vásárolni, mivel a kereskedőknek az előző szezonból komoly készleteik maradtak, ezek tárolása pedig egyre többe kerül. Csak a készletfinanszírozási „drágulás” jelenleg havi 1-2%-os, vagyis ha a kereskedők ennél kisebb áremeléseket alkalmaznak, akkor már veszteségük keletkezik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Balássy Ákos beszélt arról is, hogy a 2023-as évben a termelők se nagyon vásároltak műtrágyákat, sokan úgy gondolkodtak, hogy lesz még olcsóbb, vagy hogy most nincs rá akkora szükségük, de a kedvezőtlen terményárak se lendítették fel a vásárlási kedvet. Ami az elmúlt hetek történéseit illeti, a szakember elmondta, hogy a piac felszippantotta az NPK műtrágyákat, a hazai gyártók pedig foszfor- és káliumhiánnyal küszködnek. A gondokat tetézi, hogy az importőröknek sincs ezekből a termékekből.

Ez a helyzet azért alakulhatott ki, mert a termelők túl sokáig vártak, a kereskedők és az ellátási lánc pedig rájuk várt túl sokáig

- jelentette ki Balássy Ákos.

Az EuroChem Agro Hungary Kft. magyarországi vezetője elmondta, hogy a nitrogénnél a hazai és nyugat-európai gyártók elkezdték emelni az árakat, mivel a német kereskedők elkezdtek vásárolni, és erre mindenki reagált. De nemcsak a MAS-nál, a karbamidnál is emelkednek az árak. Hogy ezek hol fognak megállni, azt még nem lehet tudni, a tényleges felhasználásukig még sok minden történhet - közölte a szakember.

Arra a kérdésre, hogy várható-e valamiféle megnyugvás a piacokon, Balássy Ákos kifejtette, hogy jelenleg sokan szereptévesztésben vannak, vagy pozíciójuk, ismeretüket és képességiek rosszul mérik fel. A terményárak olyan hektikusan alakulnak, hogy a termelők kétszer meggondolják, mikor adják el, ami viszont könnyen átválthat spekulálásba. A műtrágya-kereskedőknél pedig hasonló folyamatok tudnak lejátszódni. A szakember kiemelte, hogy

idén tavasszal az árcsökkenés sok kereskedőnek veszteséget hozott. Ez az emlék még friss, a „fájdalom” jelentős ezért nem mernek nagyobb pozíciókat kötni. Ami termelői igény van, azt beszerzik, de nem készleteznek előre.

Balássy Ákos beszélt arról is, hogy a műtrágya-előállítás folyamatos a gyártóknál. A Nitrogénművek, az Agrofert és a Borealis is gyártanak, igaz a szlovák gyár épp tervezett leállásra készül, de például a horvát Petrokemijánál nemrég tulajdonosváltás volt, és a gyár azóta nem sem indult be, az új tulajdonos pedig a tervezett importot sem kezdte meg. Hasonló a helyzet Romániában, az ottani üzem is áll. Ukrajna felől - érthető okokból - nem nagyon fog áru érkezni Magyarországra, Lengyelországból pedig minimális tételekre lehet számítani, mivel a lengyelek nem engedik be az orosz importot, ami lehetővé tette a helyben gyártott áru exportját. A Litván kormány szankciókhoz való hozzáállása miatt a Európa legnagyobb foszforműtrágya gyára a Lifosa is áll. A tulajdonos Eurochem bejelentette, hogy amennyiben a litván kormány továbbra is blokkolja a tevékenységet, úgy októberben megkezdi a 900 főt foglalkoztató gyár bezárását. Összességében azt lehet elmondani, hogy kisebb lett a kínálat.

A szakember szerint jövőre nézve az a legfontosabb kérdés, hogy a gyártók meddig tudják finanszírozni magukat a gyártást és a készletezést illetően, és meddig tudják raktározni a legyártott árut. A tárolás és finanszírozás egyre drágább, ráadásul a raktárkapacitások is végesek. Látni kell, hogy a gyártóknak se korlátlanok a lehetőségeik. Ami a termelőket illeti, esetükben pedig az a kérdés, hogy mikor kezdenek el vásárolni. Amit biztosan tudunk: a növényeknek szükségük van tápanyagra ahhoz, hogy mennyiséget és minőséget is és ez által hasznot tudjanak termelni. Ahogy megtapasztaltuk a termelők az alacsony terményárak ellenére sem mondtak le az NPK műtrágyák használatáról, tavasszal pedig garantáltan nem tudnak lemondani a nitrogén műtrágyákról. A kérdés csak az, a termelők várnak tovább a vásárlásaikkal - kockáztatva ezzel a ellátást - vagy a gyártók engednek az árból hamarabb, elősegítve ezzel az értékesítést. Ha nem mozdul meg időben a piac, annak komoly következményei lehetnek a következő időszakra nézve, ahogy ezt a jelenlegi NPK helyzeten megtapasztalhattuk.

Hasonlóan látja a helyzetet a Sprinter Agroport Kft. ügyvezetője is. Szabó Lehel kérdésünkre elmondta, hogy az idei év eléggé változatos volt mostanáig. A 2022-es évet nagyban meghatározta a műtrágya árak elszállása, amire az áruhiány és a gázárak korábban nem látott mértékű emelkedése is hatással voltak. Emiatt sok gyár le is állt, vagy legalábbis csökkentett kapacitással működött. A szakember szerint tavaly nagyon sokan bevásároltak műtrágyából, a termelők és a kereskedők egyaránt.

A pétisó tavaly november-december környékén 330-400 ezer forintba került tonnánként, nem számolva az áfát. Ez idén februárra visszaesett 100 ezer forintra, amit mindenki veszteségként élt meg. A vásárlási kedv megcsappant tavaszra, sok termelő kihagyta a műtrágyázást, vagy csak kevesebbet juttatott ki

- közölte Szabó Lehel.

A szakember szerint most augusztusban kezdett csak el élénkülni a vásárlási kedv, és 1-2 hónap alatt megint mintegy 50%-kal emelkedtek az árak. A jövőt illetően Szabó Lehel szerint arra lehet számítani, hogy megint spórolás lesz, és mindenki meghúzza kicsit a nadrágszíjat. A termelők és a kereskedők kétszer is meg fogják gondolni, hogy mikor vásároljanak, és senki se fog nagyobb mennyiségeket venni. A termelők pontosan annyi műtrágyát fognak vásárolni, amennyire szükségük lesz, a kisebb- és közepes méretű kereskedők pedig csak minimálisan fognak betárazni a műtrágyákból, kizárólag abban az esetben fognak csak nagyobb mennyiségeket vásárolni, ha lesz rá határozott megrendelés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?