Napokon át működtek a jégkármérséklők az elmúlt hetekben

Napokon át működtek a jégkármérséklők az elmúlt hetekben

agrarszektor.hu
Kifejezetten hektikusan alakult a nyár utolsó heteinek időjárása, a rendre kialakuló zivatarláncok miatt több napon is üzemeltetni kellett a talajgenerátorokat – adta hírül jelentésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összeállításban közölte az augusztus 14. és 27. közötti időszak zivataros napjait a jégkármérséklő generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából. A jelentésből kiderül: az időszak első felében szinte minden nap kisebb-nagyobb számban záporok, zivatarok alakultak ki hazánkban. Az adott időszak második felében forró, száraz időben volt részünk, záporok, zivatarok csak a Dunántúl északi felén péntek hajnalban alakultak ki, de a hőséget továbbra sem mérsékelték.

Több jelentős vihar is kialakult

Augusztus második felében néhány helyen jégveszélyes zivatarok is kialakultak az országban, melyeket néhol felhőszakadás, kisebb méretű jég kísért. Augusztus 16-án és 18-án a Kárpát medence időjárását egy hidegcsepp alakította, melynek hatására elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, egy-egy intenzív zivatart viharos széllökés és felhőszakadás is kísért.

Aznap a kora esti órákban délkelet felől elérte Budapestet és térségét egy erősebb zivatarlánc, rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék hullott, a XI. kerületben 41 mm eső zúdult le. Helyenként a 70 km/h-t is meghaladták a legerősebb széllökések.

Augusztus 18-án továbbra is a hidegcsepp hatására alakultak ki heves zivatarok az ország középső, valamint a Dunántúl keleti területein. A zivatarokat felhőszakadás, erős, viharos szél, kisebb méretű jég kísérte, Pécsen 40 mm csapadék zúdult a város egy részére, ahol kisebb villámárvíz alakult ki emiatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?