Egyre több gabona áramlik ki Ukrajnából: itt megy át a termény java

Egyre több gabona áramlik ki Ukrajnából: itt megy át a termény java

agrarszektor.hu
Az ukrán mezőgazdasági export 16%-kal, 4,3 millió tonnára nőtt augusztusban júliushoz képest, a logisztikai nehézségek és az Ukrajna fő exportútvonalai elleni orosz támadások ellenére - közölte az UCAB mezőgazdasági üzleti szövetség. A szövetség szerint az augusztusi mennyiség az alábbiak szerint alakult: 2,3 millió tonna gabona (búza és a napraforgóolaj dominált), 755 400 tonna olajos mag, 548 900 tonna növényi olaj.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági minisztérium a múlt héten közölte, hogy a 2023/24-es július-júniusi szezonban Ukrajna eddigi gabonaexportja szeptember 1-jéig 4,5 millió tonnára emelkedett a 2022. augusztus 31-i 3,9 millió tonnáról. A dunai folyami kikötők maradtak a leghatékonyabb (export)útvonalak, augusztusban a kivitel 64%-a a folyón keresztül történt. Moszkva július 17-én kilépett az ENSZ által közvetített fekete-tengeri gabonaexport-megállapodásból, mondván, hogy nem teljesítették az orosz gabona- és műtrágyaexportra vonatkozó szankciók enyhítésére vonatkozó követeléseket. Moszkva arra is "panaszkodott", hogy nem jutott el elég gabona a szegény országokba - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?