Űrnövényekből főzhetnek a budapesti étterem vendégei

agrarszektor.hu2023. szeptember 9. 17:02

Aki szívesen nézte a sci-fi sorozatokat, esetleg mindig is vágyott az űrbe, vagy kipróbálná a Földön túli életet, az most egy lépéssel közelebb került álmai megvalósításához. A Budapest Makery, az Orion Űrnemzedék Alapítvány és a Csillagváros Kft. egyedülálló együttműködése révén ezúttal az űrnövényeket kóstolhatjuk meg, sőt, el is készíthetjük őket.

Az Orion Űrnemzedék Alapítvány, a Csillagváros Kft. és a Budapest Makery egyedülálló együttműködésének hála most mindenkinek lehetősége nyílik megkóstolni az űrnövényeket. Akik nem félnek újat kipróbálni, azok elsők között ismerhetik meg a gasztronómia jövőjét és lehetnek részesei annak a különleges élménynek, amihez eddig csak az űrkutatás szereplői férhettek hozzá. A Csillagváros vertikális farmján nevelkedett űrnövények az országban elsőként kóstolhatók meg a Budapest Makery DIY éttermében, vagyis olyan konyhában, ahol a vendégek maguk készíthetik el az ételt.

Kevesebb vizet és helyet igényel

A növények természetesen nem az űrben növekedtek, hanem földiek, azonban a termesztésük olyan különleges technológián alapul, amely az idegen bolygók meghódításához is hozzájárulhat - így például akár a Marson, Holdon és egyéb távoli égitesteken is hasonló technológiával lehet majd élelmiszert termelni.

A teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású farm ezen túl a klímaváltozás és a túlnépesedés miatti élelmiszerhiányra is választ adhat. A Csillagváros vertikális farmja jelenleg a talaj nélküli növénytermesztést lehetővé tevő hidropóniás rendszerben, LED-megvilágítással, körforgásos módszerrel, időjárástól függetlenül termel mikrozöldeket, baby leafeket és salátákat. A növényvédőszerektől mentes termelésben a felhasznált víz mennyisége akár 95 százalékkal is kevesebb lehet, mint a hagyományos növénytermesztés folyamán.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
zöldség, étterem, növénytermeszés, gasztronómia, vertikális, vendéglátás, vertikális farm,